Finał Blogerchef i Piknik kulinarny BlogerChefa

Bloger Chef, impreza, której od dawna kibicuję. Miałam już okazję być na dwóch półfinałach i obserwować zmagania półfinałowych blogerów. Tym razem czekał mnie finał do którego staneło pięciu finalistów kolejnych półfinałów. Niektórych z półfinalistów miałam już okazję poznać wcześniej, innych poznałam na finale.

Muszę przyznać, że poziom gotowania finałowego był wysoki. Nadal jestem pod wrażeniem smaków i połączeń zaprezentowanych przez finalistów. Nie mogę obojętnie przejść obok takich cudowności jak:

    • Cąber jagnięcy z sosem  z fig i porto Joanny  z bloga  Na cztery widelce,
    • Sezonowany stek rib-eye z sosem z wątróbek w towarzystwie czerwonych porzeczek Ani z bloga Czosnek w pomidorach,
    • Wielkopolska perliczka w zatarze z jadalną ziemią przygotowanej przez Pawła z bloga Kuchnia Słonia
    • Wątróbka drobiowa z wiśniami Martyny z bloga Smakiem pisany
    • Kopytka z bobu z sosem miętowo-bazyliowym Karoliny z bloga Kuchnia Smakoszy

Tytuł BlogerChefa 2014 trafił w ręce Pawła z bloga Kuchnia Słonia, jeszcze raz moje gratulacje :). Za Panie trzymam kciuki w następnym roku.

Finał konkursu nie zakończył jednak atrakcji jakie organizatorzy przygotowali dla autorów internetowych książek kucharskich i miłośników dobrej kuchni. W niedzielę, park wokół Hotelu Windsor nad Zalewem Zegrzyńskim zamienił się w tętniące życiem miasteczko smakoszy. Wydarzenia w ramach Pikniku skierowane zostały głównie do blogerów, ale były otwarte dla gości z zewnątrz. Każdy mógł zatem spróbować czegoś nowego i spotkać wielu ekspertów kulinarnych – znanych z mediów tradycyjnych oraz internetu.

Niedzielne spotkanie blogerów rozpoczęły interaktywne warsztaty przekąskowe Dawida Pietrasza, szefa kuchni hotelu Szafran****. Ekspert w tworzeniu ekskluzywnych bankietów zaprezentował gościom jak w łatwy sposób przygotować małe kulinarne arcydzieła „na jeden gryz”, wykorzystując warzywa zamknięte w słoikach marki OLE!. Kucharz, jego zastępca oraz uczestniczący w warsztatach blogerzy przygotowali m.in. tortille z farszem pieczarkowym, roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami czy kulki twarogowe w bakaliach podane na sałatce ze srebrnych cebulek. – Pomysły i smaki jakie zaproponował Dawid były po prostu znakomite.

Kolejną piknikową atrakcję stanowił konkurs z marką POSTI, który polegał na stworzeniu ciekawego dania lub deseru na bazie herbat ziołowych – melisy bądź mięty. Uczestnicy zdecydowanie stanęli na wysokości zadania. Zaskoczyli jurorów niesamowitymi wręcz pomysłami. Największe uznanie jury zyskało brownie bananowo-miętowe Darii Diering, autorki bloga „www.trufelkowo.blogspot.com” i zwyciężczyni zabawy.

Około południa, herbaciane smaki zastąpiły ciekawe aromaty wyjątkowych piw z browaru Amber. Amatorzy kulinariów pod okiem Marka Mocnego, dyrektora gastronomii hotelu „Poziom 511****” tworzyli oryginalne potrawy z użyciem wspomnianych piw. Powstała m.in. przepyszna wołowina duszona w Koźlaku oraz naleśniki na bazie sezonowego piwa z kwiatami czarnego bzu, z dodatkiem farszu pieczarkowego.

O to by goście Pikniku BlogerChefa mogli coś zdrowego zjeść zadbała firma Fit&Easy, która częstowała świeżymi sałatkami. Na stoisku zagościł ponadto ambasador marki – Jan Kuroń, który pokazał zgromadzonym jak zorganizować „green day”, czyli dzień zielonych posiłków. Takich, które zachwycają wyglądem i smakiem. Obserwujący kulinarne show przekonali się, że wartościowe i odżywcze produkty z asortymentu marki można wkomponować do codziennych dań w sposób bardzo „Easy”, czyniąc je niezwykle „Fit”. Wielką furorę zrobiła zupa ze szpinaku i soczewicy oraz smakowite tajskie przekąski.

Blogerzy zrzeszeni w grupie Przyjaciół Winiary z ogromnym zapałem grillowali ryby wraz z szefem kuchni Nestlé – Jerzym Pasikowskim. Każdą rybą chętnie dzielili się z gośćmi, okraszając ją oryginalnymi sosami . Wiele osób oczarowała też podawana do degustacji terrina paprykowa z grillowanymi warzywami. Oprócz ryb, blogerzy grillowali także wołowinę marki Sokołów. W przyrządzaniu idealnych steków szkolił ekspert – Zbigniew Kurleto. Kucharz serwował zarówno tradycyjnie grillowane mięso, jak i mięso ugotowane w niskiej temperaturze (sous-vide), a następnie podpieczone na ruszcie. 

Blogerzy zaproszeni na Piknik BlogerChefa mieli także okazję stworzyć własne słodkości – pod okiem doświadczonego wykładowcy Akademii Czekolady Callebaut, cukiernika Piotra Chylareckiego. Uczestnicy z wielkim entuzjazmem przygotowali m.in. deser z crème pâtissière, suflet czekoladowy i ręcznie wyrabiane praliny.

Już liczę dni do rozpoczęcia kolejnej, trzeciej edycji konkursu, do tych kulinarno-blogowo-towarzyskich spotkań.

Julita Strzałkowska

Zdjęcia: Agnieszka Gogolewska

10505619_336258483191470_3638521708813775881_n 10492178_336258516524800_2464121140240826588_n 10346515_336258569858128_6655218738308495972_n 10491266_336258546524797_4363826323102490858_n 10532860_336258593191459_352323787281675376_n 10511083_336256133191705_2509449981390424357_n 10360546_336256169858368_6836656106038026986_n 10502191_336256329858352_5814514789135130663_n 10517483_336256353191683_6365577907237752191_n 10446483_336256469858338_39736023354837017_n 10523673_336256559858329_4778033515750304674_n 10520854_336256643191654_1123551392700125959_n 10505281_336256846524967_1719806725970395609_n 10537735_336257099858275_2704608158378368897_n 10440134_336257139858271_1475453553793243700_n 10447867_336257226524929_2777085637098535859_n 936047_336257216524930_5259097314328725167_n 10410886_336257863191532_3913100126781886787_n 10479465_336257949858190_7743343655255951337_n 10481162_336259086524743_7332730312216375078_n 10356271_336259406524711_958052795104393407_n 10525616_336259356524716_7557730331413492331_n 10421148_336259839858001_8928084605295720943_n 10511066_336262026524449_5873643352683208461_n 10389609_336253969858588_669604934747928390_n 10478110_336266736523978_3052949390347558728_n 10527415_336266853190633_3438090243055651972_n 10520654_336268096523842_5683827701865273830_n 10509502_336270369856948_5712001570530568603_n 10429386_336271166523535_8212968217294337163_n 10429283_336271269856858_1281007608651274511_n 12449_336274213189897_6879846297530870151_n 10472632_336278903189428_1143074127421200364_n 10547591_336279226522729_3709160151724087677_n 10419065_336279619856023_1611881878632469120_n 1910489_336280316522620_6699981015900669069_n 10527562_336281346522517_931375231627065270_n 10421428_336284493188869_6562999061307159698_n 10347186_336284956522156_8511343232373882703_n 10552420_336285583188760_3822161076992005526_n

 

 

 

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×