ZNAJ ZIEMNIAKI – historia, przyroda, kultura i smak to główne motto towarzyszące naszemu jesiennemu, ziemniaczanemu wyjazdowi do Krzeska.
Miejsce to, jest jak najbardziej związane z ziemniakami, w Krzesku znajduje się gorzelnia, w której przygotowuje się podstawę wódek Chopin i Młody Ziemniak oraz pola na których uprawia się potrzebne do produkcji ziemniaki.
Czy znacie ziemniaki? Czy wiecie jak wiele ich odmian jest jadalnych i jak naprawdę mało o nich wiemy. Ja już wiem i co więcej dzięki spotkaniom z takimi ludźmi jak Krzysztof Korolewicz , dyrektor firmy Europlant, (nieoficjalnie, Polski Król Ziemniaków) chcę tą wiedzę poszerzać. Połowa z ponad 120 zarejestrowanych w Polsce odmian ziemniaków to ziemniaki jadalne. Ile z odmian jadalnych znacie, jedliście i jesteście w stanie wymienić? Irga, Irys, Bryza? Czy coś jeszcze? Sami widzicie jak mało odmian znamy i jemy, warto maltretować właścicieli warzywniaków, sklepów i punktów na bazarku o rozszerzenie oferty i danie nam możliwości kupowania i gotowania nie tylko z tych kilku najbardziej popularnych odmian.
Odmiany ziemniaków to jedno, jest jeszcze jeden ważny czynnik, o którym prawie się nie mówi a decyduje on o tym czy dania z użyciem ziemniaków wyjdą nam tak dobre jak chcemy. Jest to typ kulinarny ziemniaków,wyróżniamy trzy podstawowe typy kulinarne: A, B, C. W tabelce poniżej znajdziecie info, które typy stosować do jakich dan i ich niektóre nazwy :). (Tabelkę można też wydrukować i powiesić w kuchni 😉 )
W Krzesku na wyjeździe ziemniaczanym to nie mogło zabraknąć rozmów i testowania wódek produkowanych w Destylerni Chopen o których mówił w trakcie degustacji komentowanej Wojciech Dorda, zarządzający marką, syn jej twórcy, Tadeusza Dordy, przedsiębiorcy, prezesa Podlaskiej Wytwórni Wódek „Polmos” w Siedlcach. Uwierzcie mi, przy testowaniu tak jakościowych alkoholi z łatwością możecie wyczuć różnice smaku między nimi.
Bardzo ciekawy wykład miał też Adam Łukawski – kolekcjoner dawnych etykiet, druków i historycznych butelek wódki. Pan Adam zaprezentował rys historyczny gorzelnictwa na Mazowszu i Podlasiu, wzory etykiet stosowanych na butelkach wódek z okolicy oraz historię tzw. wódek stołowych, czyli ziemniaczanych.
Prezentacja Ryana Bromleya, kuratora w dziedzinie gastronomii, badacza polityki żywieniowej była niesamowita, opowiedział nam o fizjologii degustacji i o tym, co się dzieje, gdy produkt, np. alkohol, trafia do naszych ust, jak reaguje na to nasze ciało i mózg. Prawdziwa magia, ciało człowieka i wszystkie zmysły jednak są bardzo skomplikowane :).
Nasz ziemniaczany dzień zakończyliśmy warsztatami prowadzonymi przez Joannę Jakubiuk rodowitą Podlasiankę, wierną tradycji propagatorkę kuchni swojego regionu, mistrzynię w sztuce pierogarstwa, turbo mistrzynię w potrawach z ziemniaków. Joanna jest niekwestionowaną Królową Ziemniaka, jeśli się w tym temacie szkolić to tylko u niej, potwierdzam po raz kolejny :).
Na koniec wielkie, olbrzymie podziękowania dla całego Teamu z Krzeska i Siedlec, za cudowne jedzenie przez cały pobyt, (o jeny jak te Kobiety cudownie gotują!!!!!) za świetną rodzinną atmosferę i prawdziwą podlaską gościnność.
Oraz Monice Kuci z Siała Baba Mak za organizowanie tak unikalnego i wartościowego pod względem merytorycznym wyjazdu.
Julita Strzałkowska
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.