Hotel umiejscowiony jest w samym, kuracyjnym sercu Konstancina, tuż obok tężni solankowych. Miejsce świetnie architektonicznie wpasowało się w otoczenie, dając poczucie eleganckiej nowoczesności. Lubię miejsca spójne i estetycznie nie powodujące bólu, brawa. Ważna jest też odległość od centrum Warszawy, wystarczyło 25 minut i znalazłam się w zupełnie innym świecie, ta lokalizacja i bliskość miasta jest bardzo dużym atutem miejsca. Zamiast 3 godzin w samochodzie wystarczy 25 minut i wymarzony weekend możecie zacząć przed 18 w piątek :).
Nasz pobyt w Eva Park rozpoczęłyśmy od wizyty w Centrum Spa & Wellness w którym poddałyśmy się serii zabiegów tzw. rytuałów. Będąc w tym miejscu można totalnie zapomnieć o rzeczywistości, nie pamiętam kiedy ostatni raz poświęciłam 5 godzin mojego życia na relaks i totalny odpoczynek popijając świetne Prosecco i w między czasie jedząc przygotowane w punkt, z bardzo ciekawymi dodatkami krewetki. To była znakomita zapowiedź wieczora, po tej przystawce obydwie nie mogłyśmy doczekać się kolacji.
Kolacja odbyła się w pięknym miejscu, części restauracji , z wielkimi oknami niemalże wchodzącymi w park, dodatkowo z głośników wydobywały się dźwięki parku/lasu/natury, dało to niesamowite wrażenie jakby nasz stolik właśnie w tym parku był ustawiony. Kolejny punkt dla Jakuba, roczny staż w takim miejscu jak Osteria Francescana w Modenie, 3 gwiazdki Michelin z pewnością pozostawia po sobie ślad i pewną wrażliwość. Kolacja, którą zaserwował Jakub była wycieczką po różnych miejscach, różnych smakach, technikach i teksturach, zobaczcie sami jak to wyglądało 🙂
Sushi – ryż, sepia, wasabi mayo, imbir marynowany w occie z wiśnią, sezamowa Philadelphia, herbata Matcha – dosyć zwiewna interpretacja sushi z ciekawą teksturą nori i dobrze zbalansowanymi smakami.
Śledź – śledź atlantycki marynowany w zalewie buraczanej, szalotka w gastrique, kruszonka z siemienia lnianego, wiejska śmietana, crunch z żytniego chleba, olej z kopru. Może i śledź był atlantycki ale smaki dosyć polskie, danie pełne pod każdym względem od smaku po prezentację, bez zbytniego przekombinowania i bardzo na temat.
Sałata Cezar – żółtko mrożone, parmezan, panchetta, mikro słonecznik, anchois. Bardzo pomysłowa forma podania, dobrze zbalansowane smaki, tak właśnie Cezar powinien się prezentować.
Serce – pate z kaczki, foie gras, trufla, mus cielęcy, kacze serce w wiśniach, coca cola, jeżyna, orzech laskowy w słonym karmelu, puder z malin. W momencie kiedy Jakub mówił o tym daniu nie byłam do niego przekonana, kacze serca w wiśniach? pate z kaczki? foie gras? trufla? Nie za dużo dobra w jednym daniu? Moje obawy okazały się zupełnie bezpodstawne. Danie nie tylko wyglądało jak gwiazda z czerwonego dywanu, ono też smakowało jak gwiazda, bardzo złożone, wielowarstwowe po prostu perfekcyjne i pyszne. Mam nadzieję, że znajdzie się na stałe w menu, jest to z pewnością danie, które mi robi :).
Restauracja Przedwiośnie Eva Park Life & Spa
Palona wołowina – musztarda dijon, rukola, oliwa, ocet cabernet, palone masło, ziemniak. Carpaccio wołowe w interpretacji Jakuba, ma pazur, jest trochę dzikie i nieokrzesane oraz zupełnie nieoczywiste ale smakuje świetnie i z pewnością nie wieje nudą, jestem na tak!
Skrei – sepia, trufla, bisque z homara, przegrzebek, krwista pomarańcza z wanilią, puree ziemniaczano jogurtowe, skóra z łososia. Jest morze, jest ocean, dosyć konsekwentnie i w pełni smaku. Takie ryby chcę jeść, skrei wysmażony w punkt, wszystkie dodatki idealnie uzupełniające się, człowiek nie ma się do czego przyczepić #jakżyć
Żebro -sezamki, rzepa marynowana w soku z rokitnika, fondant z batata, kolendra. Może i fanką żeber nie jestem ale to zjadłam i nawet mi smakowało, uwierzcie, że to naprawdę duża sprawa. Mięso bardzo dobrze przygotowane w glazurze, której składników Jakub nie chciał zdradzić, muszę przyznać, że glazura z wyższej półki jest więc fani nie będą zawiedzeni.
Antrykot Cryo fried – warzywa korzenne, marynowane grzybki shimeji, jus cielęcy z prażoną szalotką, ziemniak. Mięso zawdzięcza swoją miękkość i idealną strukturę w środku z chrupiącą skórką zewnętrzną poprzez technikę cryo fried. Gotuje się je sous vide, potem następuje krótkotrwałe zamrożenie w ciekłym azocie, aby nie dopuścić do przypalenia, następnie cofituje się w oleju wołowym. Tak powinien wyglądać dobrze i ze zrozumieniem zaserwowany stek. Tu nie ma przypadku, danie wygląda i smakuje dokładnie tak jak powinno być co zresztą wtajemniczeni w świat steków widzą bez mojego opisu. Dla tych mniej wtajemniczonych, steki w Restauracji Przedwiośnie możecie zamawiać śmiało z pewnością będziecie usatysfakcjonowani :).Restauracja Przedwiośnie Eva Park Life & Spa
Deser – Ziemia czekoladowo cynamonowa, wiśniowa czekolada, galaretka z coli, sos waniliowy, płatki czekolady, lody herbatnikowo jałowcowe, kruszonka kukurydziana. Czyli pełen art w wykonaniu szefa Jakuba Botty, deser, który Jakub składa na oczach jedzących kolację. Jedni mogą to lubić inni nie, ja uważam, że może być to ciekawe dla osób, które wcześniej nie znały szefa kuchni, moment w którym mogą porozmawiać, poznać się. Dla części jedzących kolację może być to prawdziwe przeżycie. Deserów zazwyczaj nie jadam ale ten tak wyglądał, że spróbowałam i naprawdę byłam zadowolona :).
W trakcie kolacji wine paring do dań i deseru przeprowadził Łukasz Pytko z Endorwina.
Bardzo cieszę się, że Hotel Eva Park jest tak blisko Wawy, z pewnością jeszcze nie raz zjem tam lunch lub wpadnę na kolację. Myślę, że Jakub Botta jako szef dojrzał i zaprezentował kolację na naprawdę wysokim poziomie. Myślę, że taka kuchnia i takie smaki dają Restauracji Przedwiośnie potencjał na przyszłość.
Julita Strzałkowska
Hotel Eva Park Life & Spa
Restauracja Przedwiośnie Eva Park Life & Spa
05-510 Konstancin-Jeziorna, Ul. Sienkiewicza 2 (wjazd od ul. Źródlanej)
RECEPCJA:
tel.: 22 484 28 88, kom.: 667 771 148, e-mail: rezerwacje@evapark.pl
RECEPCJA SPA:
tel.: 22 484 28 88 wewnętrzny 333, e-mail: spa1@uzdrowisko-konstancin.pl
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.