Pod tekstem znajdziecie podpowiedzi jak dobrać wino do różnych potraw. To będzie doskonała ściągawka dla wszystkich wielbicieli gotowania i jedzenia.
Na początku jest smak i zapach
Ulubieniec foodies, zmysł smaku czyli zdolność do rozróżniania substancji za pomocą zakończeń nerwowych znajdujących się w kubkach smakowych języka. Na smak wpływa mieszanina różnych odczuć oraz zapach. Człowiek rozróżnia cztery zasadnicze rodzaje smaków: gorzki, słony, kwaśny, słodki . Pamiętajmy, że jest też umami, 5 smak, który daje pełnię doznań a który nie do końca jesteśmy w stanie opisać. Smak jedzenia zależy od jego zapachu. Za rozróżnianie zapachów odpowiada zmysł węchu jest czulszy od zmysłu smaku i dlatego pełni wobec niego funkcję nadrzędną, wspomaga go. Nie przez przypadek nie chcemy jeść tego co źle pachnie natomiast nie możemy się powstrzymać od jedzenia rzeczy które pachną bardzo dobrze.
Czym jest food and wine pairing?
Jak się nie trudno domyślić istnieje on zapewne od setek jak nie od tysięcy lat. Może nie był nazywany food pairingiem i w sposób oczywisty nie był łączony z winem. Podejmowanie prób odkrywania idealnych kombinacji smakowo zapachowych frapowało wiele pokoleń i z pewnością jest naznaczone niezliczoną ilością prób i błędów. Na doświadczenia i wiedzę z których dziś możemy korzystać pracowali kucharze, gospodynie domowe, generalnie wszyscy gotujący przez kilka set ostatnich lat. Dziś dzięki im doświadczeniom, włączeniu się w cały proces naukowców doskonale wiemy, lub możemy się dowiedzieć, które produkty do siebie pasują, co jest połączeniem idealnym a czego najlepiej ze sobą nie łączyć.
Food and wine pairing czyli podeście, według którego produkty występujące w daniu oraz wino z jego charakterystycznymi cechami tworzą przyjemną uzupełniającą się, podbijającą się całość. Efekt taki możemy uzyskać dzięki kilku zabiegom:
Jeśli zainteresował Was temat food and wine pairingu i chcielibyście pogłębić wiedzę w tym temacie mam dla Was świetną wiadomość marka Casilllero del Diablo organizuje konkurs konsumencki „Diabelsko dobre” (lub kliknij TU) w którym do wygrania są zaproszenia na warsztaty food & wine pairing prowadzone przez Grzegorza Łapanowskiego. Zapowiada się naprawdę smacznie i merytorycznie :).
Poniżej dodaję kilka pięknych infografik, które w bardzo jasny sposób przedstawiają rodzaje win i ich aromaty oraz smaki, z którymi możemy ja łączyć. To jest prawdziwa ściągawka 🙂
Julita Strzałkowska
Jedzenie i wino
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.