Dawno nie byłam na tak smacznych warsztatach, tym razem marka Zagrodowy zaprosiła nas w podróż do czasów staropolskiego ucztowania. W pięknej scenerii Villi Intrata mieszczącej się na terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie szef kuchni Maciej Nowicki pasjonat i odtwórca historycznych smaków pokazał nam jak z współczesnym jakościowym produktem Kurczakiem Zagrodowym można przygotować iście królewskie dania .
W teoretycznej części spotkania eksperci ds. hodowli w firmie Sedar przedstawili najważniejsze informacje na temat hodowli drobiu w Polsce. Dobrze być świadomym konsumentem, który wie, że na walory smakowe i odżywcze produktu, który wybieramy ma wpływ np. długość i sposób chowu czy sposób żywienia. Kurczak Zagrodowy chowany jest wyłącznie w małych, rodzinnych gospodarstwach i ma całoroczny dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. Co więcej, jego chów trwa o połowę dłużej niż chów zwykłych kurcząt. W trakcie wykładu zrobiłam takie oto zdjęcie, które w łatwy sposób obrazuje to o czym piszę 🙂
Po takiej ilości fachowej wiedzy zupełnie inaczej podchodzi się do produktu, bardziej świadomie, mam nadzieję, że i Wy wychwyciliście tą jakże istotną różnicę w produkcie. Lepiej wybierać z pełną świadomością i temu służy powyższy wywód :).
Wracając do spraw smaku, warsztaty, czyli część kulinarną poprowadził Maciej Nowicki, jedna z najzdolniejszych w Polsce osób zajmujących się rekonstrukcją kulinarną, czyli naszym kilku wiecznym dorobkiem kulinarnym. Podróż po historii smaku zaczęliśmy od wizyty ogrodzie rekonstrukcyjnym, tak można znaleźć tam wiele ogrodniczych perełek, ogród ten jest dowodem na bogactwo naszej historycznej kuchni. Jeśli mowa o bogactwie naszej historycznej kuchni trzeba jasno powiedzieć, że drób ma w nich swoje honorowe miejsce. Drób obecny był w wielu recepturach pierwszych polskich książek kucharskich, dlatego też w trakcie tych warsztatów królowały dania i z nim w roli głównej . Wspólnie z Maciejem Nowickim przygotowaliśmy rosół polski z pielmieni, Kurczaka Zagrodowego na dyni w kminie i kolendrze, leguminę drobiową z kalafiorami i rakami oraz kurczęcia z agrestem i anyżem. Poniżej znajdziecie linki do tych przepisów, czy warto je zrobić? Ja bym powiedziała, że warto i to nie tyle ze względu na ich smak, warto odkrywać to co jest naszą przeszłością kulinarną, poznawać bogactwo naszej kulinarnej historii. Macie unikalną możliwość tego dokonać, więc korzystajcie z tych niesamowitych przepisów <3
Rosół polski z pielmieni, przepis kliknij (tu)
Kurczak Zagrodowy na dyni w kminie i kolendrze, przepis kilknij (tu)
Legumina drobiowa z kalafiorami i rakami, przepis kliknij (tu)
A tak wyglądały warsztaty 🙂
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.