Tarteletki ze szpinakiem i jajkiem na twardo

Tarteletki ze szpinakiem i jajkiem na twardo

Czy lubicie eksperymentować w kuchni ? Czy święta wielkanocne to dobry czas na nowe smaki?

Znacie mnie od dawna i wiecie, że nie ustaję w poszukiwaniu i ulepszaniu kolejnych przepisów. Czy właśnie nie tym jest gotowanie i jego rozwój? Jak dla mnie jest to nierozerwalne. Jak patrzę na moje przepisy sprzed kilku lat od razu wiem co bym w nich zmieniła, co dodała a co ujęła.

Tak samo jest przed każdymi świętami. Zastanawiam się jakie dania i smaki  najchętniej bym zaserwowała moim gościom po czym jeśli są to dania niekoniecznie tradycyjnie świąteczne zaczynam myśleć jak je zmienić, co dodać aby jednak z tradycją miały związek.  Po raz kolejny dostałam kulinarne wyzwanie od Hortex danie świąteczne, niekoniecznie tradycyjne ale ze świątecznym akcentem. Jak zauważyliście po nazwie przepisu, tym razem poszłam w stronę kuchni francuskiej, do tarteletek z ciasta francuskiego ze szpinakiem  dodałam nasze tradycyjne jajko, tym razem na twardo :).

Hortex 11.04.2019 Julita Strzałkowska-4527

 

Tarteletki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i jajkiem na twardo:

6 porcji

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietany 22% 
  • 1/2 opakowania szpinak liście Hortex
  • 15 dkg świeżo startego ementalera
  • jajka
  • sól do samku
  • pieprz do samku
  • masło do smarowania foremek
  • 6 foremek do tartaletek
  • natka pietruszki do dekoracji

Dodatkowo:

  • 3 jajka ugotowane na twardo

Hortex 11.04.2019 Julita Strzałkowska-4553

Przygotowanie:

Foremki natłuść masłem. Ciasto francuskie rozwiń, możesz lekko je rozwałkować, podziel je na 6 kwadratów. Kwadraty przenieś na foremki, ułóż i dociśnij ciasto do brzegów formy. (Jeśli masz nadmiar ciasta poza formą, przejedź wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru).

Do misy dodaj śmietanę, starty ementaler, rozmrożony i odciśnięty szpinak, sól oraz pieprz i całość wymieszaj.

Ugotowane jaja przekrój na pół.

Do foremek wyłożonych ciastem francuskim, nakładaj masę na końcu ułóż połówki jaj.

Tak przygotowane tarteletki, owiń z góry folią aluminiową (to zabezpieczy jaja od zbytniego podpieczenia) włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz w folii przez 30-35 minut, po czym zdejmij folię i piecz kolejne 15-20 minut to zarumienienia góry tarteletek.

Do tarteletek możesz podać sok Hortex 100% z jabłek

Rodzinnych i smacznych świąt 🙂

Julita

Hortex 11.04.2019 Julita Strzałkowska-4549

 

 

 

 

 

 

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×