Sushi, oryginalnie wywodzące się z kuchni japońskiej, jest dziś potrawą docenianą i uwielbianą w wielu krajach świata. Także w Polsce cieszy się ogromnym powodzeniem. To właśnie w naszym kraju znajduje największa ilość sushi barów w europie. Niemalże w każdym sklepie możemy znaleźć składniki do samodzielnego przygotowania tego smacznego dania. Coraz chętniej też zabieramy się za przyrządzenie sushi w zaciszu własnej kuchni.Przygotowanie sushi wydawać by się mogło rzeczą banalnie prostą. I owszem, jest to sztuka do opanowania, jednakże zanim zabierzemy się za zawijanie sushi-maków czy formowanie nigiri, warto jest dowiedzieć się więcej na ich temat. Krąży bowiem wiele legend, stereotypów i nieprawdziwych opinii na ten temat.Pierwszym podstawowym błędem jest już określanie sushi jako dania z ryb. Samo słowo sushi znaczy bowiem „kwaszony ryż” i to właśnie on jest podstawą dania. To w jego odpowiednim wyborze i przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku. Na drugim miejscu stoją dodatki, których selekcja i odpowiednia obróbka również nie jest bez znaczenia.Sushi to jednak nie tylko składniki, lecz także filozofia, tajemnica, kontemplacja oraz wiedza. Jego przygotowanie wiąże się z wieloletnią tradycją i historią, której znajomość pozwoli Wam na zrozumienie istoty potrawy i jej odpowiednie przygotowanie.Podczas naszego kursu przekażemy Wam wiedzę niezbędną do przyrządzenia sushi według japońskiego kanonu. Opowiemy jego historię, zaprezentujemy podstawowe składniki i nauczymy ich doboru. Dowiecie się między innymi czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy algami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji. Zdobytą wiedzę wykorzystacie podczas przygotowywania sushi pod okiem mistrza. Podczas wspólnego gotowania oraz degustacji nauczycie się czym różnią się od siebie z pozoru takie same krążki by wiedzieć, jak skomponować swój ulubiony zestawi w pełni cieszyć się jego smakiem.
MIEJSCE „Skład bananów”, ul. Wołodyjowskiego 47 koło stacji Metra Służew.
TERMIN 17 listopada 2012r., godz. 15.30
CZAS TRWANIA 4h
GRUPA 6-12 osób
PROGRAM
Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi
Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw
Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją
Praktyczny trening dla uczestników kursu
Cena 150 PLN
Tel.: 22 394 95 82
Gsm: 664-673-601
www.instytut-sztuki-kulinarnej.pl
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.