Dużo zmian na warszawskiej mapie gastronomicznej w ostatnim czasie, po zeszłotygodniowym spotkaniu z nowym Szefem Kuchni Hotelu Bristol Carlosem Teixeirą jestem pewna, że akurat ta zmiana to zmiana na lepsze. Carlos odpowiada całościowo za rozwój konceptu restauracji, barów, kawiarni i nowej oferty bankietowej Hotelu Bristol w Warszawie. Międzynarodowe doświadczenia zdobywał w pięciogwiazdkowych hotelach i ich restauracjach o rozmaitych profilach. Wśród jego wyróżnień znajdują się gwiazdki Rosette (2AA) oraz nagroda za kreację londyńskiej Afternoon Tea.
Szef Carlos Teixeira urodził się w Portugalii w rodzinie z tradycjami kulinarnymi. Karierę w gastronomii rozpoczął już w wieku 17 lat, podejmując pracę w hotelach takich, jak Sheraton, Le Meridien czy słynny Ritz w Lizbonie. Zebrane tam doświadczenia upewniły go w życiowych decyzjach, dzięki czemu już na tym etapie mógł zacząć starannie planować swój zawodowy rozwój, którego celem było zostanie szefem kuchni.
Carlos uważa (z czym osobiście się zgadzam), że Polska oraz jej mieszkańcy, są podobni do Portugalii i Portugalczyków . Mentalność, energia i poczucie humoru, religia czy pewne podobieństwa językowe sprawiają, że Carlos dobrze się tutaj czuje jako obcokrajowiec.
Jeśli chodzi o zmiany w menu to z pewnością hotel nie zmieni kuchni na portugalską. Carlosowi zależy na podkreśleniu charakterystycznych dla Warszawy, Mazowsza, Polski smaków, z którymi hotel jest utożsamiany. Pokazanie ich w nowej ciekawej odsłonie oraz na opieraniu karty na sezonowości produktów, co zawsze jest gwarancją najwyższej jakości.
Trzymam kciuki za Carlosa a o postępach w zmianach będę informować :).
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.