Śledzie na Wigilię        (2 / 12)



Tatar ze śledzia z jabłkiem

Tatar ze śledzia z jabłkiem

Tatar ze śledzia z jabłkiem – Tatar ze śledzia to rewelacyjny przepis na przystawkę. Zaskocz swoich gości rybą z mango i jabłkiem. Jeśli masz wątpliwości czy śledź, mango i jabłko lubią się, mogę Ci tylko powiedzieć, że to połączenie znakomite, nie tak oczywiste jak śledź z jabłkiem ale różnie smaczne. Wspaniała mieszanka smaków skusi każdego wielbiciela morskich i owocowych przysmaków. Tatar ze śledzia to znakomity przepis.

Pokrój wszystkie składniki w grubą kostkę, cebulę w cienkie piórka.  Natkę drobno posiekaj – zostaw kilka listków do dekoracji.

Wymieszaj wszystko z jogurtem i majonezem. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny-jeśli śledź jest kwaśny nie dodawaj soku.

Składniki

  • 300 g śledzia
  • jabłko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • mango
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz
  • sól

Śledzie na Wigilię

Śledzie na Wigilię – śledzie to jedna z potraw, która tradycyjnie króluje na polskich wigilijnych stołach. Czy możecie wyobrazić sobie ten wieczór bez śledzi? Ja nie. W moim domu, na naszym wigilijnym stole co roku pojawia się śledź w kilku wydaniach. Od tych bardzo tradycyjnych i klasycznych do bardziej nowatorskich.

Moim ulubionym daniem jest tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia – Przepis prababci mojego męża. Kultywujemy tradycję rodzinną i tatar pojawia się z okazji wszystkich świąt a także poza nimi :). Uwaga, uzależnia :) Matiasy namaczamy w wodzie, zazwyczaj wystarczy ok 3 godz. ( Ja zmieniam wodę kilkukrotnie). Przez ostatnią godzinę moczę śledzie w wodzie i mleku (ok 1/2 szklanki mleka plus woda wedle uznania). W maszynce mielimy: odmoczone śledzie, jedno jajko na twardo, odciśniętą kajzerkę (wcześniej namoczoną w mleku, ok 1/2 szklanki). Zmielone składniki mieszamy, dodajemy łyżkę oliwy i doprawiamy pieprzem (sól zazwyczaj jest niepotrzebna). Cebulę, ogórki kiszone oraz jedno jajko na twardo siekamy drobno. Jeśli chcemy serwować pojedyncze porcje: układamy pojedynczą porcję tatara (możemy użyć jako foremki filiżanki) polewamy małą ilością oliwy. Wierzch posypujemy posiekanym jajkiem, po bokach układamy posiekaną cebulę i ogórka (Ilość zależna od upodobań). Jeśli chcemy serwować w salaterce: całość tatara układamy w naczyniu, wyrównujemy górę. Polewamy oliwą z oliwek 1-2 łyżki. Na środku układamy posiekane jajko, późnej krąg z ogórka na końcu krąg z cebuli. Smacznego :) P.S. Jest też możliwa wersja zamiast kajzerki chleb razowy żytni na zakwasie (wersje testowałam, równie dobra), ta wersja może uratować osoby z ograniczeniami dietetycznymi.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×