BlogerChef, odsłona nr 4 – po góralsku

Kulinarni blogerzy zawitali na Bani

Kolejna, czwarta w tym roku odsłona konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef już za nami. Ideą inicjatywy jest doskonała zabawa z garnkami w tle, integracja i nauka – od siebie nawzajem i od profesjonalistów, którzy na co dzień prezentują swój kulinarny kunszt w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-gastronomicznych. W kwietniu rolę gospodarza półfinału konkursu BlogerChef przyjął czterogwiazdkowy Hotel Bania w Białce Tatrzańskiej, dzięki gościnności właścicieli – Państwa Dziubasików. – Hotel, a tak naprawdę cały kompleks „baniowy” zrobił na mnie olbrzymie wrażenie, choć po trzydniowym pobycie wciąż mam niedosyt, że nie zobaczyłam wszystkiego. Hotel jest piękny i bardzo klimatyczny. Zapach drewna otaczającego Cię po prostu wszędzie, towarzyszy w każdym pomieszczeniu. Drewniane detale zachwycają na każdym kroku: w pokojach, łazience, holu czy w windzie – wspomina Laura Chołodecka, uczestniczka konkursu.

 Wieczór kuchni podhalańskiej

Pierwszą, edukacyjną część spotkania poprowadził Adam Zeńczak, szef kuchni Hotelu Bania oraz znany ekspert i praktyk kuchni podhalańskiej. Przywitał zaproszonych blogerów nie lada zadaniem – rozbiorem tuszy baraniej. – Chciałem pokazać gościom coś z czym pewnie jeszcze się nie spotkali. Baranina to podhalańska specjalność, więc warsztaty tematyczne z jej udziałem wydawały mi się naturalnym wyborem – mówi Adam Zeńczak. – Mam świadomość, że przygotowywanie dań z baraniny czy jagnięciny nie jest czymś czym domowy kucharz zajmuje się na co dzień. To raczej ciekawostka. Ale podhalańskie moskole każdy może włączyć do swojego menu – dodaje. Mowa o regionalnych plackach z gotowanych ziemniaków, które blogerzy przyrządzali pod okiem Adama Zeńczaka – na podstawie wskazówek szefa kuchni, ale samodzielnie tworząc recepturę. Warto było się postarać ponieważ drużyna, która wykonała najlepsze, otrzymała smaczny upominek – hotelową cytrynówkę.

Podhalańskie dania blogerów zyskały też nutę nowoczesności dzięki… dodatkowi sosów z syfonów iSi. Tych samych, którymi często posługują się gastronomowie molekularni. W roli szkoleniowca z ramienia dystrybutora urządzeń (firmy Stalgast) wystąpił Adam Michalski. Prowadzący z wielkim zapałem wyjaśnił jak działają syfony i jak wspaniałe efekty kulinarne można dzięki nim uzyskać. Te ostatnie każdy mógł zobaczyć i posmakować ponieważ uczestnicy warsztatów częstowali smakową oliwą otrzymaną w syfonie (metodą szybkiej infuzji) oraz piankowymi sosami – z dyni piżmowej oraz topinambura.

Warto wspomnieć, że warsztaty moderował prawdziwy góral z krwi i kości – pan Jędrzej. W czasie ich trwania wystąpiła ponadto góralska kapela, która przygrywała również do kolacji. W menu znalazła się oczywiście baranina i moskole.

Zatriumfował królik Pawła Urbańskiego

Sobotnie zmagania konkursowe zwyciężył Paweł Urbański, autor bloga „Kuchnia Słonia”. Jego faszerowany królik en papilotte z miętowym purée z groszku i winnym sosem z czarnej porzeczki wprost oczarował jury. – Królik Pawła to mistrzostwo świata. Takiego dania nie powstydziliby się zawodowi kucharze na międzynarodowych konkursach. Świetny był też deser Pawła, który w dużej mierze jest zasługą pomocy Alicji Drzewieckiej, zdobywczyni drugiego miejsca. Bardzo cieszy mnie, że uczestnicy rozumieją, że w BlogerChefie chodzi przede wszystkim o doskonalenie umiejętności kulinarnych i pracę w zespole – wyjaśnia Mirek Drewniak, przewodniczący jury.

Po konkursowych emocjach uczestnicy i ich osoby towarzyszące zostały zaproszone przez jednego z partnerów wydarzenia (markę Jan Niezbędny) do skorzystania z oferty Termy Białka – zespołu basenów termalnych przyległych do Hotelu Bania. Goście hotelowi mogli również odprężyć się korzystając ze strefy Sielsko Anielsko Wellness & Spa (sauna fińska, kamienno-parowa, jodłowa i chlebowa; studnia góralska; basen z masażem), która znajduje się na terenie Hotelu Bania. Pełną wrażeń sobotę zakończył taneczny wieczór w Klubie Bania przy przekąskach typu finger food z lokalnych smakołyków.

Do zobaczenia w Zamku Lubliniec!

Kolejna, majowa potyczka blogerów zaplanowana jest na 16-17 maja w Hotelu Zamku Lubliniec**** (zameklubliniec.pl). Kto zdobędzie tytuł BlogerChefa dowiemy się w lipcu.

1011791_306782136139105_7251033553516251442_n 10154193_306782122805773_1825570812415215487_n 10172609_306780892805896_385059638561231280_n 10013954_306779319472720_5108829530859593357_n 1904053_306779362806049_5278358447676356472_n 10170916_306778012806184_8260550823406616712_n 1800401_306773899473262_6358997842831318229_n 10153025_306773776139941_7418532577937445983_n 1902811_306773742806611_1426457011937867807_n 1045057_306772666140052_8487368590850754805_n 10178066_306772299473422_1588019149800037803_n 10251986_306771802806805_4450418864759392977_n 1609773_306771196140199_6451049067931700794_n 10155564_306770636140255_318451825646515858_n 10247389_306770356140283_779467289337540552_n 1520651_306768789473773_1288032396197133293_n 1016951_306768762807109_2669318445955928389_n 1483217_306768629473789_6699592739922415808_n 10155244_306768492807136_8332594476001265774_n 77101_306767956140523_2237595187754707379_n 1797559_306767712807214_1705686975021061650_n 10256476_306767559473896_2825122436258610393_n 10154949_306767409473911_8446393443299731921_n 10151372_306766992807286_2222368048982364164_n 971283_306766676140651_6146541554766071065_n 1395946_306766249474027_344824653093250135_n 10177501_306766022807383_4650064479569191985_n

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×