Muszę przyznać, że dosyć często gotując korzystam z kilku greckich produktów. Oliwa z oliwek, oliwki, ser Feta (oryginalny, bo ma zupełnie inny smak) to stali bywalcy mojej lodówki w związku z czym użycie ich mam już opanowane. Ser Feta jest bardzo wdzięcznym i uniwersalnym produktem, szkoda używać go tylko i wyłącznie do sałatek. Podany na ciepło, zapieczony zyskuje zupełnie inny wymiar smakowy. Bardzo się ucieszyłam kiedy dokładnie tako stwierdzenie usłyszałam z ust Teo Vafidisa, greckiego Szefa Kuchni w trakcie warsztatów w cyklu Kuchnia Lidla.
W trakcie warsztatów wzięliśmy pod lupę kilkanaście greckich produktów i ugotowaliśmy ciekawe przepisy. Bardzo smakowała mi Starożytna sałatka z kaszą bulgur i dressingiem z granatu, bardzo prosty przepis, danie w stylu „prawie robi się samo”, warte przetestowania :
Składniki na 4 porcje:
Na dressing:
Sposób przygotowania:
Kaszę bulgur przygotowujemy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Za pomocą łyżki wyjmujemy ziarenka granatu, z połowy wyciskamy sok. Drobno siekamy dymkę i koperek. W misce mieszamy kaszę, ziarenka granatu, dymkę, orzechy, koperek i rozkruszony ser Feta. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy dressing mieszając składniki w drugiej misce za pomocą trzepaczki. Mieszamy sałatkę z przygotowanym dresingiem. Podajemy dekorując orzechami i ziarenkami granatu.
Kolejne danie Małże a’la Teo i masa produktów, które uwielbiam, zobaczcie zdjęcie i sam przepis :).
Składniki na 4 porcje:
Sposób przygotowania:
Płuczemy i odsączamy małże. Warzywa kroimy na małe kawałki. W naczyniu podsmażamy czosnek, paprykę i pomidora, a następnie dodajemy małże i gotujemy 3 minuty. Dodajemy wodę, musztardę i sól. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min, na końcu dodajemy pokruszony kozi ser i koperek.
Bardzo Was namawiam na przetestowanie tych przepisów, obydwa są dosyć łatwe w przygotowaniu i bardzo dobre w smaku. Kuchnia grecka w wydaniu Teo i Kuchni Lidla to ciekawe propozycje, dobrze skomponowane, będące dobrym wprowadzeniem do greckiej przygody.
Julita Strzałkowska
Zdjęcia dań: Julita Strzałkowska
Zdjęcia z warsztatów: serwis Kuchnia Lidla
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.