Od kilku lat najbardziej jesiennym warzywem królującym w mojej kuchni jest dynia. Lubię ją za różnorodność form i smaków, za kolory, za teksturę oraz za to jak uniwersalnym jest warzywem. Robię z niej placki, zupy, chipsy, używam jako dodatku do dań głównych oraz do deserów. Ja to się mówi końca nie widać :).
Jako, że końca nie widać chętnie przyjęłam zaproszenie od Tabasco i Kikkoman na jesienne warsztaty dyniowe, które odbyły się na prawdziwej farmie dyń. Farma dyń? Czyli potencjalny, jesienny raj dla mnie. Warsztaty kulinarne prowadził Sebastian Gołębiewski, którego dań miałam już okazję próbować wcześniej, więc tym bardziej byłam ciekawa czego nowego dyniowego nauczę się tym razem.
Produkty Tabasco i Kikkoman też znam od dawna, często używam ich w swojej kuchni oraz sięgam po nie prowadząc moje warsztaty. Sami sprawdźcie jak Wam się podoba połączenie dyni i tych już klasycznych produktów.
Na pierwszy ogień poszła Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy
Składniki:
400g dorsza lub innej „białej” ryby
100g prażonych pestek dyni
bułka tarta
100g masła
TABASCO® Sauce
sól
200g dyni
100g soczewicy zielonej
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała cebula
1 marchewka
1-2 ząbki czosnku
1 mały pęczek lubczyku
lub natki pietruszki
sos sojowy Kikkoman
grzyby (opcjonalnie)
olej rzepakowy
Wykonanie:
Na oleju podsmaż cebulę, marchewkę i kawałki dyni. Dodaj ugotowaną soczewicę i czosnek. Dodaj pomidory i ewentualnie odrobinę wody. Dopraw sosem sojowym Kikkoman i ziołami. Zmiksuj uprażone ziarna dyni. Wymieszaj z tarta bułką, miękkim masłem i przyprawami. Masę zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki. Rybę rozłóż na blaszce do pieczenia. Na rybę zetrzyj zamrożoną masę i zapiecz. Podawaj z potrawką z soczewicy.
A tak wygładała 🙂
Kolejne ciekawe danie to Rosti dyniowe (czyli placuszki) z marynowanym indykiem z patelni i ostrym sosem czekoladowym, powiem Wam, że całość jest naprawdę ciekawym połączeniem :).
Składniki:
400g-500g piersi z indyka
4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny lub skórki z cytryny
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu
500g dyni piżmowej
dymka lub kolendra
1 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
mąka pszenna
olej rzepakowy
2 banany (opcjonalnie)
2 łyżki masła (opcjonalnie)
kilka gałązek kolendry
Na sos czekoladowy:
200ml mleka
1 tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
2 łyżki cukru muscovado lub miodu
1 łyżka pulpy pomidorowej
szczypta cynamonu
TABASCO® Sauce
Wykonanie:
Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1-1,5cm. Zamarynuj w sosie sojowym Kikkoman i oleju rzepakowym. Odstaw na 1 godzinę lub nawet całą noc do lodówki. Dynię pokrój na paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp odrobiną soli i cukru. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dynia puści sok, ale NIE WYLEWAJ GO! Do dyni dosyp tyle mąki, aby powstało ciasto na placki. Placki smaż na oleju na złoty kolor.
Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed podaniem dopraw sosem TABASCO®.
Plastry indyka usmaż krótko, aby wewnątrz był jeszcze soczysty.
Wszystkie składniki skomponuj na talerzu.
Nie samymi daniami głównymi człowiek żyje, Sebastian przygotował bardzo ciekawy deser Dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi. Proziaki czyli tradycyjne, kultowe placki z podkarpacia w trochę innej, jesiennej, bardzo smacznej odsłonie.
Składniki:
500g mąki pszennej
100g puree z pieczonej dyni
1łyżeczka sody oczyszczonej
sól
300-500ml kefiru
300g śliwek suszonych
1 pomarańcza
50g cukru trzcinowego
sos sojowy Kikkoman lub TABASCO® Sauce
woda
500ml kwaśniej śmietany
kilka gałązek mięty
Wykonanie:
Mąkę zmieszaj w misce z solą i sodą oczyszczoną. Dodaj kefir i puree z dyni. Wymieszaj na zwarte ciasto i odstaw na 30 minut. Z suszonych śliwek usuń pestki i zalej wodą. Ugotuj z dodatkiem cukru, skórki z pomarańczy i soku z pomarańczy. Zmiksuj. Dopraw sosem sojowym Kikkoman lub TABASCO®. Jeśli chcesz uzyskać smak słodko słony dodaj sosu sojowego, a jeśli słodki z ostrą nutą – dodaj sosu TABASCO®.
Na posypaną mąką stolnice wyłóż ciasto i rozwałkuj na placek o grubości max 1cm. Wytnij okrągłe placki i usmaż na suchej patelni. Placki podawaj z kwaśną śmietaną i toffi śliwkowym. Ozdabiaj listkami mięty.
Mam nadzieje, że jeśli jeszcze nie odkryliście uniwersalności dyni to niebawem to zrobicie :).
Julita Strzałkowska
Zdjęcia: Kikkoman/Tabasco serwis
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.