Kolejny konkurs i kolejne emocje z nim związane już za nami. Po raz kolejny pokazaliście, jak bardzo lubicie wolne tematy, które możecie sami interpretować. Muszę przyznać, że zgłoszone dania, połączenia składników i potencjalne smaki w kilkunastu przypadkach zrobiły na mnie i Magdzie z Makutra.com duże wrażenie. Czytanie wszystkich przepisów, tuż przed wyborem finalistów sprawia mi za każdym razem wiele przyjemności a moje ślinianki szaleją. Ewidentnie tego dnia przekraczam normy ilościowe i kaloryczne :). W moim przypadku jesień smakuje dynią, warzywami korzennymi, papryką, ciepłymi rozgrzewającymi zupami, naparami z imbirem, kuchnią tajską, pieczoną czekoladą np. w fondancie.
Wracając do sedna mojego wpisu, tym razem do finału przeszły przepisy, których byłyśmy najbardziej ciekawe tj; Czy szarlotka z mąką kukurydzianą i semoliną będzie najlepszą szarlotką ever? Czy gnocchi z dodatkiem dyni będą miękkie i lekkie?, Czy brownie w wersji bardzo zdrowej będzie jeszcze lepsze niż to klasyczne?
Pierwsze miejsce:
Dyniowe gnocchi ze smażonymi grzybami – jak to napisała autorka w opisie „kwintesencja jesieni” i Magda i ja jak najbardziej się z nią zgadzamy. Dynia, grzyby czego chcieć więcej? Więcej jak zawsze można chcieć: czy smak całości jest pełny?, czy gnocchi rozpływają się w ustach?, czy jest to danie które chciałabym jeść często? Obydwie udzieliłyśmy identycznych odpowiedzi na te pytania. Gnocchi według tego przepisu są bajką, są miękkie, rozpływają się w ustach, towarzystwo grzybów, czosnku, natki pietruszki i sera powoduje, że jest to danie kompletne. Nic dodać, nic ująć. Zaleca się, przygotowywanie tego przepisu w 100% według zamieszczonych kroków. Brawa dla autorki 🙂
Drugie miejsce:
Brownie z kaszy z figami i migdałami – przepis cudowny, niemalże doskonały, wszystko co autorka pisze w opisie jest prawdą „przedstawiam wersję dietetycznego i zdrowego brownie, którego bazą jest kasza gryczana. Jest równie mocno czekoladowe, zbite i słodkie, ale bez mąki, masła i przetworzonego cukru :). Dodatkowo ciasto jest bezglutenowe i łatwe w przygotowaniu. Aktywne żywienie jesteśmy Ci wdzięczne za ten przepis, ziarenka fig pękające w trakcie jedzenia są wspaniałym pomysłem . To co zwróciło naszą uwagę i nie jest dużym problemem ale może być istotne dla niektórych osób to wyczuwalny smak kaszy, dodanie do składników 1-2 łyżeczek naturalnego ekstraktu z wanilii mogło by być pomocne. Z pewnością niedługo zrobię wersję z ekstraktem z wanilii plus znając mnie dodatkowo łyżka koniaku i zobaczę jak te modyfikacje wpłyną na smak.
Trzecie miejsce:
Szarlotka z semoliny i mąki kukurydzianej – jabłka od zawsze kojarzą się z jesienią a szarlotka to jedno z najbardziej popularnych jesiennych ciast. Jadłam już steki szarlotkowych wypieków i zawsze mam nadzieję, że trafię na taki, który będzie tym najlepszym ever. Nigdy nie jadłyśmy szarlotki z ciastem z semoliny i mąki kukurydzianej, więc miałyśmy w tym przepisie punkt zaczepienia. Ciasto wyszło bardzo fajne, mocno kruche, to rodzaj ciasta, które najlepiej nakładać łyżką co może być przeszkodą dla niektórych lubiących szarlotkę w wersji do krojenia. Szarlotkę jak najbardziej nam smakowała, możemy ją polecać do przygotowania. Przepis zajął trzecie miejsce ponieważ miał bardzo silną konkurencję, która zawierała w sobie trochę więcej innowacji.
Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy zgłosili przepisy do konkursu, jesteście wielcy i bardzo świadomi kulinarnych tematów. Zapraszam na kolejny konkurs, który niebawem ruszy na Wrzącej :). Wielkie dzięki dla sponsora konkursu Makutra.com za ufundowanie bonów zakupowych dla finalistów 🙂
Julita Strzałkowska
Zdjęcia: Julita Strzałkowska
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.