Przyznam, że do tej pory nie miałam okazji przygotowywać świątecznych włoskich przepisów tym bardziej chętnie przyjęłam zaproszenie od marki Barilla na warsztaty prowadzone przez rodowitego Włocha, super szefa kuchni Marco Ghia w Akademi Kulinarnej Whirlpool. Od dawna cenię kuchnię włoską, ich cudowne składniki, połączenia smakowe, finezję. Wielkie och… na każdym poziomie.
Jest kilka składników, które są podstawą włoskiej kuchni, jednym z nich jest oliwa z oliwek. W mojej kuchni oliwa z oliwek zajmuje zacne miejsce, w trybie ciągłym mam otwartych kilka butelek różnej jakości oliwy, które w zależności od dan używane są naprzemiennie. Jedne tylko do sałat, inne do carpaccio, jeszcze inne do testowania bez niczego, kolejne tylko do smażenia. Ilość oliwy z oliwek, którą spożywa się moim domu zapewne przekracza średnie polskie normy ale kto już się rozkochał w oliwach ten rozumie o czym piszę :).
Przed warsztatami mieliśmy, wykład i testowanie smaków z przedstawicielką marki Monini. W kilku blind testach mogliśmy przekonać się jaka jest różnica smakowa kolejnych oliw. Poniżej znajdziecie kilka informacji jak oceniać smak czekolady, co jest dobrym a co złym znakiem.
ATRYBUTY POZYTYWNE (POŻĄDANE):
ATRYBUTY NEGATYWNE (NIEPOŻĄDANE):
Po zakończonym testowaniu wzięliśmy się za gotowanie, przepisy, które przygotowywaliśmy znajdziecie poniżej:
OLIWKI Z ASCOLI Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI:300 g tuńczyka z puszki
30 g miękiszu chleba
pół cebuli
80 g parmezanu
starta skórka z ½ cytryny
1 mała marchewka
1 mała łodyga selera
1 średnie jajko
szczypiorek
50 g kaparów
Sposób przyrządzenia:
Drylujemy oliwki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego parmezan, jajko i pietruszkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i wypełniamy oliwki powstałą pastą. Obtaczamy je w mące, ubitym jajku, parmezanie i smażymy.
CIELĘCINA W SOSIE TUŃCZYKOWYM
SKŁADNIKI:300 g rumsztyku cielęcego
100 g tuńczyka
sok z jednej cytryny
1 anchois
180 g oliwy extra vergine
10 g kaparów
3 ugotowane żółtka
sól, pieprz
50 g białego wina
1 czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Kroimy rumsztyk na 6 podłużnych kawałków o rozmiarach 3×10 centymetrów. Doprawiamy resztę mięsa solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wino i sok z cytryny. Redukujemy sos do objętości kilku łyżek stołowych i zagęszczamy go, dodając wszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku.
Smażymy podłużne kawałki rumsztyku na patelni z odrobiną oliwy przez 3 minuty i odstawiamy na 15 minut. Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki.
KREM Z CIECIERZYCY Z ROZMARYNEM I KREWETKAMI W BRANDY
SKŁADNIKI:500 g ciecierzycy
sól i pieprz
4 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
rozmaryn, szałwia
2 szklanki bulionu warzywnego
4 kromki chleba domowego wypieku
2 łyżki brandy lub koniaku
1 ząbek czosnku
500 g dużych krewetek
Sposób przygotowania:
Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy ją z rozmarynem i szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy ją na krem.
Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie plasterki cebulę, dodajemy puree z ciecierzycy i rozcieńczamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji.
Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i podsmażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.
Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!
Smaki świątecznych dań włoskich bardzo mi smakowały, z pewnością jeszcze nie raz je zrobię 🙂
Julita Strzałkowska
Zdjęcia: Iza Kulińska, dziękuję 🙂
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.