Produkty roślinne w diecie a ochrona środowiska

Produkty roślinne w diecie a ochrona środowiska

Zalety diety wegańskiej, wegetariańskiej lub takiej, w której mięso jest rzadkością przeważają nad tradycyjną kuchnią typową polską – mięsną i tłustą, pełną kotletów, do których warzywa są tylko kolorowym dodatkiem. Jedzenie warzyw zamiast mięsa jest po prostu zdrowsze. Ma też inne zalety, między innymi korzystnie wpływa na stan naszej planety. Zastanawiałeś/aś się kiedyś nad tym, że wybór kotlet sojowy vs. kotlet schabowy może mieć realnie wpłynąć na stan środowiska? Zjadamy ogromne ilości mięsa, co negatywnie wpływa na przyrodę. Oto niektóre skutki tego działania.

  1. Zużywanie ogromnej ilości wody

Naukowcy policzyli, że wyprodukowanie jednej porcji kurczaka zużywa 1249 l wody (wołowiny aż 4542!), zaś jednego wegańskiego posiłku z tofu, ryżem i warzywami tylko 371 l. Amerykanie (czołowi wielbiciele burgerów i steków) na hodowle zwierząt zużywają aż 80-90% wody!

  1. Powstawanie pustyń i erozja gleby

Przemysł hodowlany jest ogromny. Pastwiska do wypasu bydła zajmują ogromną część lądów. Kiedy zwierzęta zjedzą całą trawę, tratują ziemię, która staje się twarda i jakby „martwa” – nic nie chce na niej rosnąć. Dodatkowo z takiej ziemi wytwarza się więcej dwutlenku węgla, niekorzystnie wpływającego na stan powietrza. Nadmierny wypas bydła wpływa na pustynnienie terenów oraz erozję i niestabilność gleby.

po obróbce polscy producenci-6801

  1. Więcej dwutlenku węgla

Uwierzysz, że ilość emisji dwutlenku węgla i gazów cieplarnianych pochodząca z hodowli bydła jest wyższa niż…ta pochodząca z transportu?! Licząc ogólnie emisja CO2 pochodząca z hodowli stanowi 18% całości emisji wszystkich gazów.

To tylko niektóre przykłady negatywnego wpływu wielkiego biznesu, jakim jest hodowla bydła na naszą planetę. Czytając punkty powyżej można łatwo rozumieć, że produkty roślinne w diecie a ochrona środowiska to nie tylko slogan, to realna sytuacja i to od nas i naszej świadomości bardzo dużo zależy.

Pamiętaj, że dostarczając organizmowi warzywa (oczywiście w zbilansowanej diecie), rezygnując przy tym z mięsa jesteś w stanie zapewnić organizmowi prawie wszystkie (oprócz witaminy D i B12) witaminy i mikroelementy. Zatem, co wybierasz: kotlet sojowy czy schabowy?

Jeśli nie jest Ci obojętny los naszej planety, serdecznie zapraszamy na pokaz filmu „Punkt krytyczny. Energia OdNowa”, którego premiera odbyła się w czasie warszawskiego festiwalu Millennium Docs Gravity. Film będzie wyświetlany także w ośmiu polskich miastach: Krakowie, Lublinie, Bydgoszczy, Gdańsku, Gdyni, Szczecinie, Katowicach i Łodzi oraz dwóch za granicą: w Berlinie i Brukseli. Po każdym pokazie odbędzie się debata z ekspertami.

Pokazy są darmowe – polecam!

LOGO NFOŚiGW OpisLOGO LIFE Opis

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×