Czy wiecie, że Francuzi w XVI wieku , jako pierwsi zajęli się uprawą pieczarki. W 1753 roku Karol Linneusz, szwedzki botanik, opisał poprawnie pieczarkę jako rodzaj w Species Plantarum, co zostało z kolei zatwierdzone przez pioniera systematyki grzybów Eliasa Magnusa Friesa. Potrawa z tego grzyba uchodziła za danie wykwintne, a pozwolić sobie na pieczarkę mogli jedynie ludzie majętni. Dziś jesteśmy niebywałymi szczęściarzami mając możliwość zakupu świetnej jakości pieczarek w warzywniaku niedaleko domu, bazarku, lokalnych sklepach czy też dużych marketach nie płacąc za nie kroci.
Jakiś czas temu dostałam zaproszenie od firmy Wokas do wzięcia udziału w panelu dyskusyjnym na temat pieczarek oraz pokazania mojego ulubionego przepisu z pieczarkami w roli głównej. Uwielbiam takie spotkania i rozmowy tak ukierunkowane na produkt, wielkie brawa za pomysł, oby więcej takich merytorycznych rozmów. Wielkie dzięki też moim rozmówczyniom Ani Kosterna Kaczmarek oraz Jola Capucie za świetne spotkanie.
Polska jest obecnie światowym liderem produkcji pieczarek, można nawet powiedzieć, że jest to nasze dobro narodowe o którym nie wiemy i którym nie za bardzo się chwalimy. Ponieważ bardzo lubię merytoryczne rozmowy, do tego spotkania przygotowałam się całkiem dobrze, sporo przeczytałam i muszę powiedzieć, że niektóre informacje mnie zaskoczyły. Czy wiedzieliście, że:
Pieczarki są bardzo uniwersalnym produktem, można je używać do przepisów na surowo, gotować, dusić, smażyć, grillować oraz marynować. Każdy z Was z pewnością ma swoje smakowe wspomnienia dań z pieczarkami w tle. Ja oczywiście też takie mam, jedno z pierwszych wspomnień to zupa pieczarkowa, taka pachnącą masłem i natką pietruszki, pieczarki z patelni czy też kultowa zapiekanka z pieczarkami. Moje ulubione pieczarkowe przepisy zmieniają się w czasie, ostatnio na tapecie są pieczarki faszerowane serami i szpinakiem, cudownie pachnące czosnkiem. Jeśli chcecie spróbować tego przepisu zapraszam Was poniżej, jest boski gwarantuję :).
Julita Strzałkowska
Muszę powiedzieć, że bardzo lubię skupić się nie produkcie i wiedzieć o nim więcej. Panel z pewnością był dla mnie motywatorem do pogłębienia wiedzy o produkcie o którym myślałam, że wiem prawie wszystko. Jak to jednak w życiu bywa okazało się, że wiem dużo ale jeszcze więcej mogę się o nim nauczyć. Mam nadzieję, że to co napisałam powyżej, będzie dla Was sporą dawką konkretnych informacji o pieczarkach.
Julita Strzałkowska
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.