Prosecco Superiore DOCG tour z Le Barbatelle , czyli dystrybutorem jakościowych bąbelków Prosecco. W trakcie 3 dniowego wyjazdu mieliśmy okazję odwiedzić kilku jakościowych producentów, poznać metodę produkcji, zrozumieć filozofię tego produktu. Jak zazwyczaj, miejsce, ludzie i jakościowa wiedza okazała się kluczem do zrozumienia produktu jakim jest Prosecco Superiore. Produktu, który ma do zaoferowania znacznie więcej niż mi się wcześniej wydawało. Produktu, który ma za sobą historię, produktu z którego są dumne osoby go produkujące ale także mieszkańcy tego regionu. Produktu, którego różne warianty, właściwie dobrane do przystawek, dań głównych i deserów mogą towarzyszyć w trakcie całej kolacji i także po niej. Zapraszam Was do przeczytania mojej historii Prosecco Superiore DOCG
„DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita, nazwa tradycyjna zarejestrowana w Unii Europejskiej jako odpowiednik Chronionej Nazwy Pochodzenia) to apelacja przyznawana tylko winom produkowanym na ściśle określonym obszarze i spełniającym restrykcyjne normy.
Prosecco DOCG Conegliano Valdobbiadene Superiore to historyczny obszar, gdzie winogrona odmiany glera hodowane były od wieków. Znajduje się w odległości ok. 50 km od Wenecji i 60 km od łańcucha Dolomitów. Składa się z jedynie piętnastu pagórkowatych gmin. Całkowita powierzchnia nasadzeń wynosi 4800 ha. Apelacja nadana została w 2009 roku. Jakość “Superiore” wynika z połączenia kilku czynników: unikalnego terroir (dozwolony tylko zbiór manualny), klimatu i długiej tradycji produkcji na niewielką skalę.
Właściwości sensoryczne i organoleptyczne Prosecco DOCG Conegliano – Valdobbiadene są dobrze znane: aromaty owocowe (jabłko, gruszka, banan) i kwiatowe (głóg, akacja, róża, glicynia), odświeżająca kwasowość, średni alkohol. Kiedy rdzennemu obszarowi nadano status DOCG zapadła decyzja o roszerzeniu regionu produkcji prosecco pod apelacją DOC (Denominazione di Origine Controllata). Prosecco DOC mieści w swoich granicach prowincje Veneto (Treviso, Belluno, Venice, Padua and Vicenza) i wszystkie prowincje Friuli Venezia Giulia. Producent ma prawo do umieszczenia nazwy geograficznej na etykiecie, np. Prosecco DOC Treviso, jeśli wino zostało wyprodukowane w prowincji Treviso.
Poza wyznaczonym obszarem produkcji użycie nazwy “prosecco” na etykiecie jest zabronione.”
źródło: http://www.lebarbatelle.com/roznice-miedzy-docg-a-superiore/
„Prosecco produkowane jest z aromatycznej odmiany winogron o nazwie Glera. Odmiana wywodzi się z regionu położonego ok. 50 km na północ od Wenecji i 60 km na południe od Dolomitów, pomiędzy małymi miasteczkami Conegliano i Valdobbiadene; winnice ulokowane są na wysokości pomiędzy 50, a 500 m.n.p.m.
Spumante (wino musujące) jest najbardziej popularnym rodzajem Prosecco DOCG (82% produkcji całkowitej). Produkowane jest metodą Charmata, co wiąże się z użyciem ogromnych, chłodzonych i odpornych na ciśnienie tanków, zwanych autoklawami. Musowanie Spumante uzyskiwane jest dzięki zmieszaniu kupażowanego wina bazowego, cukru i drożdży. Wino przechodzi drugą fermentację w autoklawie, gdzie nasyca się bąbelkami dwutlenku węgla, wzbogaca w alkohol i typowe aromaty.
Istnieją 3 rodzaje Prosecco Spumante: Brut, Extra Dry and Dry, które różnią się między sobą poziomem cukru resztkowego. Brut jest najbardziej nowoczesną wersją prosecco, która najlepiej odpowiada międzynarodowym gustom. W nosie intensywnie cytrusowy, warzywny. Aromat ubarwia nuta skórki chlebowej. Temperatura podania 6-8°C. Dobrze komponuje się z owocami morza lub pierwszym daniem w kuchni włoskiej. W rejonie swojego pochodzenia zwykło towarzyszyć całemu posiłkowi. Cukier resztkowy 0-12 g/l Extra dry to wersja tradycyjna, która łączy smak i aromaty powszechnie kojarzone z winem musującym. Ma świeży, owocowy nos (jabłko i gruszka z nutą cytrusową). Temperatura podania 6-8°C. Podkreśli smak zupy warzywnej, owoców morza, dan z makaronu, delikatnych sosów mięsnych i serów.
Kolejną wersją prosecco jest frizzante, wino prostsze, rewelacyjnie pijalne, w stylu “nieformalnym”. W nosie i ustach owocowo-kwiatowe. Doskonałe jako aperitif, do przystawek lub pierwszych dań w kuchni włoskiej.
Podstawową różnicą pomiędzy spumante, a frizzante jest ciśnienie w butelce, a w konsekwencji poziom musowania. Ciśnienie w butelce spumante wynosi przynajmniej 3,5 Bara, podczas gdy frizzante nie przekracza 3 Bar. Kolejną różnicą jest czas musowania (krótszy we frizzante) i rodzaj zamknięcia butelki. Spumante zawsze zabezpieczone jest metalową nakładką, podczas gdy frizzante wystarczy sznurkowy koszyczek.
Istnieje również spokojna wersja prosecco, słabo znana poza rejonem produkcji. Jabłkowo – gruszkowo – migdałowy nos dobrze komponuje się z warzywami i owocami morza.”
źródło: http://www.lebarbatelle.com/rodzaje-prosecco/
Od 30 lat pionierzy win najpierw ekologicznych a dziś także dodatkowo wegańskich. Międzynarodowo Perlage jest rozpoznawany jako jedna z pierwszych włoskich winnic Organic Sparkling, rodzina Nardi produkuje najlepszej jakości Prosecco Superiore przy użyciu zarówno tradycji, jak i innowacji.
Marka Perlage jest synonimem elegancji i dobrej jakości win organicznych. Misją marki zawsze było łączenie poszanowania tradycji z wyzwaniami przyszłości – podążając ścieżką wyznaczoną przez ludzi ich doświadczenia, pracę badawczą i działanie twórcze. To harmonia tych elementów, którą Perlage odtwarza w swoich organicznych winach prosecco, równoważąc kolor czystości, aromat tradycji i smak jakości.
W 1983 r. Cesare Ruggeri rozpoczął działalność w dziedzinie win musujących, a dziś może poszczycić się niezwykłym dziedzictwem wiedzy specjalistycznej – know-how rozłożone na szerokiej gamie własnych tajemnic produkcyjnych, zarówno wielkich, jak i małych; głębokie zrozumienie całego obszaru uprawy i winnic; i wrodzoną wrażliwość na zdrowie i dobre samopoczucie każdej winnicy.
Wina Le Colture są owocem skutecznego, dobrze zbudowanego zespołu rodzinnego, w którym każdy członek, każdy na swój własny sposób, jest bezpośrednio zaangażowany w cały proces produkcji od zarządzania winnicą poprzez selekcję jakości winogron, różne etapy produkcji wina, a także marketing i sprzedaż.
Od trzech lat, troje dzieci Cesare, Silvia, Alberto i Veronica, intensywnie zaangażowało się w działalność winiarską, wywołując falę entuzjazmu i nieocenionego innowacyjnego ducha charakterystycznego dla młodych pokoleń, nie zapominając jednak o miłości do własnej ziemi i szacunek dla tradycji winiarskich. Veronica właśnie opowiadała nam o Le Colture i częstowała nas tym niezwykły Prosecco Superiore DOCG.
Winnice Le Manzane położone są w pełnej słońca i wzgórz krainie Manzana, leżącej pomiędzy miastami Conegliano i Valdobbiadene. „Od trzech pokoleń kochamy naszą ziemię i otrzymujemy najlepszy owoc” Historia firmy ma swoje korzenie w połowie XX w. W 1958 Osvaldo Balbinot, protoplasta rodziny, założył mały biznes w sektorze wina, któremu pomagała jego żona Elsa, a później jego syn Ernesto, obecny właściciel winnicy. Ernesto niedawno wybudował nowe piwnice, w których wina są przechowywane przez cały rok w kontrolowanej temperaturze dzięki temu zachowują swoją naturalną, owocową świeżość. Techniki winifikacji wdrażane są na 40 hektarach winnic z zachowaniem najwyższych standardów jakości, z użyciem nowoczesnych technologii i z niespożytą pasją właścicieli.
Jak widzicie Prosecco Superiore DOCG to temat rzeka. Temat jakości, smaku i historii. Jeśli kiedykolwiek będziecie mili możliwość odwiedzenia tego regiony mogę Wam tylko to polecać a jeśli jesteście gotowi na spróbowanie Prosecco Superiore DOCG z pewnością teraz będziecie wiedzieli jak je właściwie wybrać i na co zwracać uwagę. Z pewnością zawsze możecie odezwać się do Le Barbatelle. Oni z pewnością mogą Wam coś więcej powiedzieć, wskazać miejsca w Polce gdzie możecie zakupić Prosecco Superiore DOCG lub nawet je Wam dostarczyć 🙂
Prosecco Tour Dream Team: Ania (Czosnek w pomidorach ), Łukasz (Ale Meksyk), Marcin (Jaja w Kuchni) oraz Miro (Le Barbatelle)
Zdjęcia moje, poniżej jeszcze ich trochę jest
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.