12 potraw wigilijnych        (2 / 12)



Makowiec z nutą pomarańczy

Makowiec z nutą pomarańczy, pięknie pachnący, dosyć wilgotny. Obowiązkowy na święta :).

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdzy
  • 250 ml cieplego mleka
  • 4 żółtka
  • 250 g cukru
  • 75 g masła roztopionego
  • szczypta soli

Masa makowa i lukier

  • 300 g maku
  • 300 ml mleka
  • 75 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 ml likieru Cointreau
  • 5 łyżek miodu
  • 2 białka jaj
  • 100 g suszonych rodzynek
  • 100 g orzechów laskowych siekanych
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 100 g płatkow migdałowych
  • 250 g cukru pudru likieru Cointreau 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki skórki pomarańczowej, do dekoracji
  • 3 łyżki likieru Cointreau
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka pomarańczowa, do dekoracji

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×