„Kuchnia dla aktywnych” spotkanie w ramach cyklu „Zdrowe warsztaty kulinarne”, którego organizatorami są marki Bosch, Fit&Easy oraz Borges. Spotkanie odbyło się w Centrum Domowych Inspiracji i przewodniczył mu szef kuchni restauracji „Sowa i przyjaciele” – Stefan Birek. Gośćmi specjalnymi byli: Tomasz Brzózka – trener personalny, miłośnik Crossfitu i triathlonu, Dota Szymborska blogerka i propagatorka zdrowego stylu życia.
Coraz częściej spotykam osoby, które zaczynają aktywnie biegać lub trenować. Wiem, jak ciężko zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia żywieniowe. Z dnia na dzień trzeba nadrobić wiedzę o tym co, jak i ile jeść, co to są np. węglowodany i białka oraz jak one wpływają na nasze ciało. Czy powinniśmy je kochać, czy też unikać. Odpowiedzi na te pytania, nie są proste, w zależności od tego, co chcecie osiągnąć i jak intensywnie trenujecie, mogą być różne.
Mogę powiedzieć, że na własnym przykładzie wiem, jak ciężko jest znaleźć odpowiednią dietę, kiedy po dwóch ciążach marzymy o powrocie do choćby cienia dawnej figury. Mnie zajęło to 3 lata. To jak wyglądam i jak się czuję zawdzięczam w dużej mierze w pełni świadomej diecie, po drugie jednak wysiłkowi fizycznemu. Z racji posiadania dwójki jakże uroczych i absorbujących dzieci nie mogę pozwolić sobie na regularne treningi kilka razy w tygodniu. Natomiast jeśli tylko mogę, chętnie wybieram rower, basen, rolki albo spacer w naprawdę szybkim tempie. Daję Wam gwarancję, że 60 minutowy super szybki spacer daje efekty, oraz że zaczęcie dnia od szybkiej ciepłej owsianki lub jaglanki też Was wspomoże.
W trakcie warsztatów “kuchnia dla aktywnych” podzieleni na kilka grup przygotowaliśmy dziewięć przepisów pochodzących z bloga Doty. Przepisów prostych, dobrze zbilansowanych, niepochłaniających dnia w kuchni oraz zarazem pysznych. Moim zadaniem było przygotowanie guacamole z domowymi nachos. Poszło łatwo, potrawę znam i od dawna ją przygotowuję. Awokado jest źródłem zdrowych, roślinnych tłuszczy, które mają zdolność obniżania „złego cholesterolu”, wspomaga także ochronę przed chorobami serca. Awokado jest bogatym źródłem białka oraz witamin, jedzmy awokado ☺.
Po zakończonym gotowaniu, przystąpiliśmy do degustowania potraw. Jak napisałam wcześniej wszystkie przepisy byłe ciekawe, jednak mi do gustu przypadły najbardziej: Ser kozi z burakami marynowanymi, Świeży makaron z porami i tuńczykiem posypany natką pietruszki oraz batony energetyczne.
Bardzo się cieszę, że mogłam uczestniczyć w tak ciekawych warsztatach. Spróbować przepisów propagatorki zdrowego stylu życia Doty (za którą osobiście trzymam kciuki i może jeszcze zacznę biegać, jak się z nią kilka kolejnych razy spotkam) oraz odbyć ciekawą rozmowę dotycząca wpływu diety na nasz organizm z Tomaszem Brzózką. Jestem pod ogromnym wrażeniem wyglądu oraz funkcjonalności Centrum Domowych Inspiracji. W trakcie trwania warsztatów mogliśmy wypróbować w bojowej atmosferze sprzęty marki Bosch, mogę powiedzieć, że nas nie zawiodły i zdały egzamin.
Julita
Zdjęcia: Marcin Handler
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.