Kulinarne spotkanie blogerów w Czeladzi już za nami
Za nami I półfinał II edycji konkursu BlogerChef. W kolejnym stylowym miejscu słynącym z dobrej
kuchni zagościli kulinarni blogerzy. W Hotelu Szafran**** w Czeladzi k. Katowic obserwowaliśmy
w miniony weekend zmagania amatorów gotowania. Nie zabrakło również części warsztatowej spotkania.
Przekąskowo i kolorowo
Wstęp do półfinałowych rozgrywek konkursu BlogerChef stanowiło interaktywne szkolenie
z technik przygotowywania finger foods. Małe, cieszące oko dania przyrządzali blogerzy
kulinarni oraz przybyli goście. Pod okiem Dawida Pietrasza (szefa kuchni Hotelu Szafran**** i
restauracji „Szafranowy Dwór”) powstawały przekąskowe cuda z warzywnymi przysmakami
marki OLE! – przepięknie podane i udekorowane jadalnymi kwiatami. Przed konkursowy,
piątkowy wieczór zwieńczyła wykwintna czterodaniowa kolacja autorstwa Dawida Pietrasza.
Kreatywny sposób na warzywne przysmaki
W sobotni poranek natomiast konkursowe emocje sięgnęły zenitu. Miłośnicy gotowania
rozpoczęli dzień od wypełnienia testu wiedzy kulinarnej, po czym przystąpili do realizacji
zgłoszonej wcześniej propozycji menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź
deseru. Uczestnicy mieli na to dokładnie godzinę i trzech kucharzy do pomocy. Skład gotujących
zespołów zmieniał się co godzinę. Każdy z blogerów raz był szefem kuchni, a trzy razy
kucharzem. Temat przewodni półfinału stanowiło kreatywne wykorzystanie produktów jednego
z Partnerów wydarzenia – marki OLE!
Zwyciężyło ciasto z suszonymi pomidorami(!)
Uczestników konkursu oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Mirka Drewniaka,
znanego szefa kuchni i eksperta kulinarnego. Liczył się nie tylko smak zaproponowanych dań
i technika pracy, ale także umiejętność kierowania zespołem oraz pracy w grupie. Najwyższą
punktację zdobyła Martyna Sobka, autorka bloga smakiempisany.blogspot.com. Wrocławianka
urzekła jury niecodziennymi roladkami z kurczaka z czerwoną soczewicą oraz korzennym
ciastem z suszonymi pomidorami. Zarówno Martyna, jak i inni uczestnicy wyjechali z mnóstwem
cennych nagród od Partnerów. Wszyscy zaś obecni mieli okazję zapoznać się z najnowszą ofertą
aparatów i tabletów marki SONY, w specjalnie zaaranżowanej „strefie SONY”.
Spotkanie z kuchnią śląską
Ostatnią atrakcją wieczoru była możliwość posmakowania specjałów kuchni śląskiej. Dawid
Pietrasz wraz z kucharzami Hotelu Szafran**** zaprosili gości na interaktywny pokaz
przygotowywania regionalnych smakołyków. Spod noży pasjonatów gotowania wyszły takie
dania jak: kluski śląskie, rolada śląska, modra kapusta, wodzionka, hekele, panczkraut, szałot,
smażony krupniok czy szpajzla. Blogerzy i zawodowi kucharze zajęli się nawet produkcją
domowej białej kiełbasy! Wszystkie te dania i kilka innych (m.in. schab po sztygarsku, kołocz,
zista) pojawiły się na wspólnej kolacji, która zakończyła pełen wrażeń dzień.
To dopiero początek!
Półfinał w Czeladzi był pierwszym z pięciu zaplanowanych półfinałów konkursu BlogerChef.
Do kolejnych można się jeszcze zgłaszać poprzez aplikację na fanpage BlogerChefa: https:/
/www.facebook.com/blogerchefpl/app_467939593270340. Dokładne zasady konkursu i
harmonogram spotkań dostępny jest na stronie internetowej konkursu:
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.