Bardzo ucieszyłam się z zaproszenia na warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim. Grzegorza znałam pewnie jak większość z Was z różnych forów o jedzeniu, artykułów w prasie oraz oczywiście telewizji. Teraz miałam możliwość osobistego spotkania, obserwacji oraz gotowania z nim. Jak to się mówi, w praniu wszystko wychodzi.
Grzegorz od kilku lat jest ambasadorem marek Kikkoman i Tabasco, dla obydwu marek tworzy nietuzinkowe przepisy z wykorzystaniem ich produktów. Na warsztatach, mieliśmy możliwość ugotowania i spróbowania nowych wiosennych przepisów z wykorzystaniem produktów obydwu marek.
Jednak zanim zaczeliśmy gotowanie Grzegorz opowiadał nam o jedzeniu, produktach, łączeniach smaków, tym co za chwilę będziemy robić. Bardzo sprawnie wprowadził nas w klimat tego co miało zaraz nastąpić. Uwielbiam ludzi, którzy opowiadając o jedzeniu są w stanie niemalże pokazać smaki, spowodować, że chce się przepis zrobić teraz , zaraz i sprawdzić czy rzeczywiście jest on tak dobry. Lubię ludzi, którzy przez własne, pozytywne nastawienie/nakręcenie przekazują tą energię innym, motywują ich do dalszych działań, eksperymentów, poszukiwań i finalnie rozwoju. Takie jest właśnie gotowanie, jeśli jesteśmy otwarci na nowe produkty i smaki, możemy zawsze lepiej i więcej.
To czego nie wiedziałam, a po warsztatach jest już oczywiste:
– Tabasco produkowane jest tylko w jednej fabryce w USA oraz podstawowy sos, Tabasco Original produkowany jest tylko z 3 składników
– Produkty Kikkoman są produkowane od 400 lat
– Sos sojowy dojrzewa w beczkach ok 6 miesięcy
– Dodanie do domowego majonezu sosu sojowego i odrobiny Tabasco, powoduje, że nabiera on charakteru i ma coś więcej do powiedzenia
– Pieczone buraki, owoce granatu oraz kumin bardzo się lubią
– Do boczku, choć nie wiem jak dobrze byłby zrobiony, miłością jednak nie zapałam
– Jak słyszysz głośne „10 minut do końca i serwujemy” to włączasz bieg o istnieniu którego nie miałaś pojęcia
– Fioletowe ziemniaki bardziej wyglądają niż smakują
– Warto znać nazwy technik krojenia, przy pracy z niektórymi kucharzami może być to pomocne
Przepisy z warsztatów. Ciekawe smaki i w miarę łatwe do wykonania:
Sałata rzymska z boczkiem i sosem blue
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.