Konkurs wielkanocny już za nami. Dziękujemy wszystkim, którzy zgłosili Swoje przepisy. Pobiliście rekord ilości zgłoszeń, co mamy nadzieję oznacza, że lubicie nasz format konkursowy :). Ze względu na dużą ilość ciekawych przepisów obrady jury i wybór tylko trzech finalistów nie był prosty. Postawiłyśmy na przepisy, których nie próbowałyśmy a które chciałybyśmy widzieć na naszym stole wielkanocnym. Nie jadłyśmy nigdy wcześniej pieczeni z jajek lub Rzodkiewkowca, ciasto drożdżowe jadłyśmy zazwyczaj w formie baby a ser biały znajdowałyśmy raczej w sernikach.
Nagrody o które tym razem walczyliście ufundował BDsklep.pl . Biorąc pod uwagę ilość asortymentu tj 20 tyś. sztuk, z pewnością każdy z finalistów znajdzie coś interesującego, coś co chciałby mieć. Uwaga, mają świetnie zaopatrzoną cześć ze zdrową żywnością więc jeśli poszukujecie np: nasion chia, jagód goi czy też cytryńca chińskiego z pewnością tam je znajdziecie :).
Spotkanie jury i gotowanie przepisów odbyło się w restauracji Jung & Lecker, która została wybrana „Knajpą roku” w konkursie Gazety Wyborczej. Miejsce znane, coraz częściej obecne na kulinarnej mapie Warszawy, pozycja obowiązkowa prawdziwych foodies. Oliwia Bernady, członek konkursowego jury od czterech lat jest szefem kuchni Jung & Lecker. Danie serwowane przez Oliwię są prawdziwymi, smakowymi dziełami sztuki.
Pierwsze miejsce
Kołacz wielkanocny z serem – zaciekawiła nas nietypowa forma drożdżowego z serem oraz użycie w przepisie na ciasto niewielkiej ilości drożdży. Połączenie ciasta drożdżowego i białego sera trafiło w nasze gusta. Ciasto pomimo małej ilości drożdży wyrosło idealnie, po upieczeniu było niezwykle delikatne. Serowy farsz oraz prażone migdały okazały się idealnym uzupełnieniem ciasta. Przepis jak najbardziej godny polecenia, może królować na wielkanocnym stole :).
Drugie miejsce
Pieczeń z jajek – przepis, który zwrócił na siebie uwagę jako świetna świąteczna alternatywa dla osób nie jedzących mięsa. Rodzaj pasztetu jajeczno- pieczarkowego. A pasztety, w rożnych formach jury w tym składzie wręcz uwielbia. Ciekawy smak i forma, z odrobina chrzanu prawdziwe szaleństwo. polecamy !!! Jedyna rzecz, nad którą zastanawiałyśmy się to smak, który mógłby być bardziej wyrazisty. Dla osób lubiących bardziej określone smaki możemy doradzić dodanie większej ilości pieprzu i papryki, natki pietruszki lub nawet odrobiny czosnku.
Trzecie miejsce
Rzodkiewkowiec – wybierając ten przepis do finału byłyśmy po naprawdę dużym wrażeniem. Piękne kolory, super forma podania coś zupełnie nowego. Zwróciłyśmy też uwagę na całkowity brak przypraw. Szczerze zaryzykowałyśmy, Byłyśmy ciekawe czy przepis się obroni. W trakcie przygotowywania przepisu wystąpił lekki problem z ilością rzodkiewek. Siedem pęczków to dużo a nawet minimalna różnica na każdym pęczku przy tej ilości jest ważna. Masa rzodkiewkowa wyszła trochę za luźna a brak przypraw i soli niestety zrobił swoje. Nadal trzymamy kciuki za ten przepis. Ma potencjał, dodanie soli mogło by pomóc. Podanie ilości rzodkiewek w bardziej dokładnych jednostkach miary, byłoby bardzo pomocne.
Julita Strzałkowska
Zdjęcia: Julita Strzałkowska
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.