Szef kuchni Paweł Oszczyk, restauracja La Rotisserie w hotelu Le Regina.
Właśnie mija 10 lat działalności hotelu oraz restauracji, której od dekady szefuje Paweł Oszczyk. Z okazji 10 rocznicy działalności zostałam wraz z kilkoma blogerkami i dziennikarkami piszącymi o jedzeniu zaproszona na 6-cio daniową kolację, której menu opierało się na najbardziej popularnych daniach ostatnich dziesięciu lat. Na samą myśl o smakach, które dla nas wyczaruje Paweł Oszczyk prawie oszalałam, poziom gotowania Pawla miałam możliwość poznać już wcześniej i wierzcie mi warto, to co wychodzi z kuchni w La Rotisserie to małe dzieła artystyczno smakowe, wielowątkowe i złożone ale jakże idealnie do siebie pasujące. Jeśli jedzenie to i wino oczywiście. W trakcie kolacji, wino do naszych dań dobierał Andzrej Strzelczyk, wielokrotyni Mistrz Polski Sommelierów. Obydwa nazwiska są dla osób w polskiej branży okołójedzeniowej znakiem najwyższej jakości a współpracując razem gwarantują wysoki poziom doznań oddziałująych na nasze zmysły.
Kolację rozpoczeliśmu od Ragout z małży Św. Jakuba z orzeszkami pini, kalafiorem i rodzynkami, beurre blanc z dymką i kaparami do których Andrzej zaproponował Cava Rose Noche Y Dia.
Kolejnym daniem był Tatar z tuńczyka z kolendrą i imbirem, własne carpaccio obtaczane w orientalnym pyle, chutney z mango i rokitnika, wino Pascal Bellier Cheverny 2012.
Następnie Terrina presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowany porem i jabłkiem podana z Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008
Bardzo ucieszyło mnie kolejne danie, Pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy a do niego Esporao Reserva 2011
Po tym daniu dla oczyszczenia naszych kubków samkowych podany został sorbet rabarbarowo – truskawkowy.
Danie finałowe, Pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa, brulle z foie gras, sos z wiśni i czarnego pieprzu, wino Emiliana Signos De Origen Syrah 2010
Deser jak się spodziewałyśmy był tym co nas rozłożyło na łopatki, Torcik Pavlova z truskawkami i sorbetem Earl Grey, wino: Mülheimer Sonnenlay Riesling Auslese 2008.
Wszystkie dania serwował z małą pomocą szam Szef Kuchni, za każdym razem opowiadał co będziemy testować. Odpowiadał także na lawinę pytań, która padała po każdej prezentacji. Trzeba przyznać, że Paweł Oszczyk ma anielską cierpliwość, a my zbyt dużo pytań, jak zazwyczaj :).
Julita Strzałkowska
Srtona restauracji : La Rotisserie
Zdjęcia: Julita Strzałkowska
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.