Takiego konkursu na wrzącej jeszcze nie było, ilością zgłoszonych przepisów pobiliście rekord 🙂 . Ilość jest imponująca, ale jesteśmy pod ogromnym wrażeniem Waszych pomysłów na dania. Nowe formy znanych klasyków, nowe połączenia smaków wow!!!. Z konkursu na konkurs rozwijacie się co widać, to największa nagroda dla organizatorów i marek sponsorujących nagrody w konkursie. Oczywiście nie ułatwia to wyboru ale nikt nie mówił, że ma być łatwo. Jak w większości konkursów na wrzącej obrady jury i typowanie przepisów finałowych nie było proste. Przy wyborze przepisów czytamy treści przepisów, bierzemy pod uwagę użyte składniki i ich połączenia. Szukamy nietypowych połączeń smakowych, nowych form, czegoś co nas zaintryguje. Lubimy ryzyko, pracę z formą dania.
Wszystkim, którzy zgłosili swoje przepisy do tego konkursu serdecznie gratulujemy i dziękujemy. Jesteście niesamowici i bardzo kreatywni 🙂 .
Pierwsze miejsce:
Piernik z Czerwoną Fasolą – Przepis, który zwrócił na siebie uwagę wszystkich w jury. Tradycyjny świąteczny piernik w nowej zdrowej odsłonie. Bardzo byłyśmy ciekawe czy fasola da radę nas zaczarować i skutecznie zastąpić mąkę i masło. Przepis przygotowywałyśmy w 100% według przepisu, wszystko się zgadzało, przedłużyłyśmy czas pieczenia o 10 minut ale to jak najbardziej dopuszczalna różnica (każdy piekarnik inaczej piecze 🙂 ). Samo ciasto wyszło dosyć wilgotne, w połączeniu z powidłami było cudownie soczyste. W trakcie próbowania doszłyśmy do wniosku, że w wersji bez powideł też byłoby cudowne i taką wersję pewnie przetestujemy. Jak najbardziej możemy rekomendować ten piernik dla osób lubiących testować nowe połączenia składników, dla tych mających ograniczenia dietetyczne. Przepis ten jest świetnym przekładem na to, że zdrowo może być też smacznie.
Drugie miejsce:
Tatar ze śledzia z mango i jabłkiem – Przepis, który dostał się do finału dzięki użyciu mango. To, że śledź, jabłko, cebula, majonez, jogurt lubią się wiemy od dawna i jak najbardziej lubimy to połączenie. Byłyśmy ciekawe jak z tymi tradycyjnymi składnikami zagra mango, czy wyniesie przepis na nowy poziom, czy będzie przykładem, że jeśli coś bardzo dobrze ze sobą gra to lepiej już nic w tym nie zmieniać. Mango w towarzystwie śledzia i spółki obroniło się, dodało ciekawej świeżości całemu daniu. Jeśli lubicie eksperymentować ze składnikami i poznawać nowe smaki jest to przepis dla Was.
Trzecie miejsce:
Przystawka Wigilijna czyli BARSZCZ po Mojemu… – najbardziej skomplikowany przepis konkursu, który jak najbardziej zasłużył na finał. Przepis z bardzo dużym potencjałem, świetny, nietuzinkowy pomysł. Dlaczego tak świetny przepis zajął trzecie a nie pierwsze miejsce? Forma, ułożenie, użyte techniki, bez zarzutu, naprawdę chylimy czoła. To czego nam zabrakło to smak, smak galaretki z barszczu. Przy takim daniu oczekiwałyśmy bardzo intensywnego smaku barszczu i niestety tego smaku nie znalazłyśmy. Galaretka ukradła barszczowi smak, który ewidentnie był przed użyciem agaru, może rozwiązaniem byłoby użycie bardziej intensywnego, zredukowanego barszczu? Ponieważ, jak napisałam wcześniej, przepis ma ogromny potencjał, wraz z Oliwią wrócimy do niego i jeszcze z nim smakowo podziałamy :).
Przepisy wyróżnione:
Marynowany surowy łosoś w przyprawach
Zapraszam poniżej do obejrzenia zdjęć z gotowania finałowych przepisów :).
Dziękuję marce SENCOR za wsparcie i świetne nagrody.
Zdjęcia: Julita Strzałkowska
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.