Zimowe menu w Le Victoria Brasserie Moderne

Dla szukających smaków zimy na talerzu mam dobrą wiadomość od 14 stycznia Restauracja Le Victoria Brasserie Moderne wprowadziła nowe zimowe menu. Menu zostało przygotowane przez Szefa kuchni, Macieja Majewskiego na podstawie jego autorskiej koncepcji, menu pełne jest zimowych polskich specjałów, oparte na najlepszych produktach sezonowych i co ważne sprawdzonych lokalnych dostawcach. Jak zawsze Le Victoria Brasserie Moderne łączy kuchnię francuską i polską co odzwierciedlone jest w menu.

Szef Maciej Majewski rekomenduje szeroki wybór dań flagowych, wśród których są: Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax podawany z ikrą z łososia, filet z sandacza serwowany z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym, Filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, jak również Organiczna pierś z kurczaka, z dodatkiem rzepy i grzybów. Osoby poszukujące  wykwintnej kuchni w wersji light też coś znajdą dla siebie, dania „De-Light” zapewnią doskonały smak przy zachowaniu minimalnej ilości kalorii. Danie, które podczas degustacji zimowego menu wywarło największe wrażenie na moich kubkach smakowych i po, które z pewnością jeszcze powrócę to Konfitowany filet jagnięcy w towarzystwie topinamburu i jarmużu. Mięso przygotowane idealnie, bardzo aromatyczne i soczyste, podane w doborowym zimowym towarzystwie, brawa dla Szefa Macieja 🙂 . Po daniach głównych należy wspomnieć o deserach, carpaccio z ananasa, podawane z estragonem i sorbetem z trawy cytrynowej, jestem zdecydowanie na tak, czy też karmelowy custard z solonym masłem, nie powiem nie 🙂 . W menu w Le Victoria Brasserie Moderne możecie znaleźć także wybór dań “Les cocottes”, podawanych w tradycyjnych francuskich naczyniach cocottes. Tych dań nie próbowałam ale brzmią dosyć zachęcająco: Wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, Kurczak po normandzku podawany z jabłkowym cydrem lubelskim ze spätzlami,  Duszoną łopatkę jagnięcą z czarnymi kurkami i dyniowymi gnocchi. Na koniec warto też wspomnieć, że restauracja ma propozycje dla osób nie jedzących mięsa oraz będących na diecie bezglutenowej, to ważnie nie każda restauracja jest na to przygotowana. Poniżej znajdziecie kilka smacznych zdjęć dań z nowego menu. Smacznego 🙂 .

 

Julita Strzałkowska

Zdjęcia: Le Victoria Brasserie Moderne

 

_MG_1059-2 _MG_0904-2_MG_0928 _MG_1101 _MG_0644 _MG_1894 _MG_1601 _MG_1557 _MG_1383 _MG_1250_MG_2131 _MG_2258

 

 

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×