Bez wątpienia listopad zaskoczył nas wyjątkowo hucznymi obchodami 25-lecia Super Expressu, w których centrum znalazł się nie tylko prezydent Andrzej Duda i Dorota Rabczewska, ale przede wszystkim tort urodzinowy.
Złośliwi mogli zauważyć niekonwencjonalny strój Dody, który nie przystoi otoczeniu pary prezydenckiej, życzliwi, że Obama przyjął tort od Rihanny i nie było w tym żadnej niezręczności, natomiast miłośnicy kulinariów nie przeoczyli deseru, który był głównym punktem tego wydarzenia. Do jego wręczenia doszło tuż po koncercie Dody, która sama w jednym z wywiadów przyznała, że spełniła się w roli organizatorki eventu, całkowicie nie spodziewając się, że na scenie pojawi się poczęstunek.
Bez względu na to, jakie odczucia w nas to wzbudziło, trzeba przyznać, że zdjęcie uśmiechniętego Andrzeja Dudy, talerzyka słodkości i koronki opinającej Dorotę Rabczewską będzie zdjęciem 2016 roku. Po zobaczeniu tortu w znacznym zbliżeniu, nie da się nie zauważyć, że cukiernik postawił na kakaowy biszkopt i barwiony krem z bitej śmietany. Nie mam niestety do dyspozycji przepisu, który został w tym przypadku wykorzystany, ale na podstawie samej fotografii mogę przedstawić najbardziej zbliżony smak tortu prezydenta Dudy.
Krok 1
Białka jaj należy ubić na pianę (dosypując szczyptę soli uzyskasz puszysta i sztywna masę). Dodaj powoli cukier, a na końcu pozostałe żółtka. Zmiksuj, tak aby masa była jednolita. Cukier i kakao przesiej przez sito i delikatnie dodawaj do masy z białek, nie używając już miksera. Wystarczy łopatka. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Można użyć również silikonowej formy. 40 minut w 180ºC bez nawiewu powinno wystarczyć, ale warto sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem.
Krok 2
Śmietankę przelaną do misy i trzepaczkę od miksera należy dobrze schłodzić. Po wyjęciu z lodówki, ubijaj do uzyskania puszystej masy, wtedy powoli dosyp cukru pudru. Nie miksuj zbyt długo. Gdy masa będzie gotowa, przygotuj żelatynę. Do szklanki z wodą i żelatyną włóż łyżkę bitej śmietany, a potem przelej do głównej masy. Rozdziel bitą śmietanę na 4 naczynia, do 3 z nich wlej/wsyp barwnik spożywczy wg instrukcji producenta. Największa część bitej śmietany pozostanie na wierzchnią warstwę.
Krok 3
Biszkopt należy przekroić nicią dentystyczną na 4 równe blaty i przełożyć bitą śmietaną w różnych kolorach. Na koniec za pomocą łopatki pokryć boki tortu bitą śmietaną, a wierzch ozdobić wyciskaną na ciasto masą z rękawa cukierniczego.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.