Tort Dudy czy Dody?

Bez wątpienia listopad zaskoczył nas wyjątkowo hucznymi obchodami 25-lecia Super Expressu, w których centrum znalazł się nie tylko prezydent Andrzej Duda i Dorota Rabczewska, ale przede wszystkim tort urodzinowy.

Złośliwi mogli zauważyć niekonwencjonalny strój Dody, który nie przystoi otoczeniu pary prezydenckiej, życzliwi, że Obama przyjął tort od Rihanny i nie było w tym żadnej niezręczności, natomiast miłośnicy kulinariów nie przeoczyli deseru, który był głównym punktem tego wydarzenia. Do jego wręczenia doszło tuż po koncercie Dody, która sama w jednym z wywiadów przyznała, że spełniła się w roli organizatorki eventu, całkowicie nie spodziewając się, że na scenie pojawi się poczęstunek.

duda-tort-doda

Bez względu na to, jakie odczucia w nas to wzbudziło, trzeba przyznać, że zdjęcie uśmiechniętego Andrzeja Dudy, talerzyka słodkości i koronki opinającej Dorotę Rabczewską będzie zdjęciem 2016 roku. Po zobaczeniu tortu w znacznym zbliżeniu, nie da się nie zauważyć, że cukiernik postawił na kakaowy biszkopt i barwiony krem z bitej śmietany. Nie mam niestety do dyspozycji przepisu, który został w tym przypadku wykorzystany, ale na podstawie samej fotografii mogę przedstawić najbardziej zbliżony smak tortu prezydenta Dudy.

Krok 1

  • Biszkopt na tortownicę o średnicy 22 cm:
  • 5 dużych jaj
  • ¾ szklanki mąki, dopełnij kakaem
  • ¾ szklanki cukru

Białka jaj należy ubić na pianę (dosypując szczyptę soli uzyskasz puszysta i sztywna masę). Dodaj powoli cukier, a na końcu pozostałe żółtka. Zmiksuj, tak aby masa była jednolita. Cukier i kakao przesiej przez sito i delikatnie dodawaj do masy z białek, nie używając już miksera. Wystarczy łopatka. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Można użyć również silikonowej formy. 40 minut w 180ºC bez nawiewu powinno wystarczyć, ale warto sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem.

Krok 2

  • Bita śmietana:
  • 1 litr słodkiej śmietanki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki przegotowanej i tylko delikatnie letniej wody
  • 3 kolory barwników spożywczych (brąz czekoladowy, żółty, zielony)

Śmietankę przelaną do misy i trzepaczkę od miksera należy dobrze schłodzić. Po wyjęciu z lodówki, ubijaj do uzyskania puszystej masy, wtedy powoli dosyp cukru pudru. Nie miksuj zbyt długo. Gdy masa będzie gotowa, przygotuj żelatynę. Do szklanki z wodą i żelatyną włóż łyżkę bitej śmietany, a potem przelej do głównej masy. Rozdziel bitą śmietanę na 4 naczynia, do 3 z nich wlej/wsyp barwnik spożywczy wg instrukcji producenta. Największa część bitej śmietany pozostanie na wierzchnią warstwę.

Krok 3 

Biszkopt należy przekroić nicią dentystyczną na 4 równe blaty i przełożyć bitą śmietaną w różnych kolorach. Na koniec za pomocą łopatki pokryć boki tortu bitą śmietaną, a wierzch ozdobić wyciskaną na ciasto masą z rękawa cukierniczego.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×