Kwaśnica Podhalańska Ratująca Życie

Pożegnaliśmy stary rok, który dla większości celebrytów zakończył się mniejszymi lub większymi imprezami sylwestrowymi.

Tym sposobem Para Prezydencka wznosząc toast z szampana, pozdrowiła uczestników facebookowego „Sylwestra z Andrzejem Dudą”, Doda po raz kolejny zaszokowała strojem (wyjątkowo wszystko było zakryte), a Maryla Rodowicz ramię w ramię z Zenonem Martyniukiem odśpiewała „Przez twe oczy zielone”. I wszystko to zdarzyło się w jedną noc.

kwaśnica podhalańska

Część gwiazd w Nowy Rok weszła z dużym przytupem na prywatnych imprezach przebierańcowych. Taką opcję wybrali Agnieszka Woźniak-Starak z mężem i Nergal, którzy bawili się na wspólnej imprezie w stylu góralskim. Dbałość o detale, suto zastawione stoły, góralska muzyka i Agnieszka w warkoczykach, zawojowały Instagram. Natomiast wokalista Behemota przebrany za Janosika poszedł o krok dalej i złożył fanom życzenia w gwarze podhalańskiej.

Można byłoby powiedzieć, że tańcom i śpiewom nie było końca, ale niestety po każdym udanym Sylwestrze przychodzi Nowy Rok, a setki tysięcy Polaków z celebrytami włącznie, potrzebują natychmiastowej rekonwalescencji. Kac kacem, ale taką imprezę trzeba odchorować i nie tylko w moim przypadku trwa to prawie do Trzech Króli.

Zainspirowana góralską zabawą, przygotowałam dla Was przepis na Kwaśnicę Podhalańską Ratującą Życie.

  • 0,5 kg wędzonych żeberek
  • 350-400 g kiszonej kapusty
  • Duża cebula
  • Pęczek włoszczyzny
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe, 3 suszone grzyby, 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, sól do smaku
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • Cukier

Żeberka należy pokroić wzdłuż kości (będzie wygodniej je później jeść) i wrzucić do garnka wraz z grzybami, liśćmi laurowymi, pieprzem i czosnkiem. Zalać 2-3 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i po 15 minutach wrzucić przygotowaną wcześniej włoszczyznę – może być pokrojona w kostkę, ja zdecydowanie częściej trę ją na dużych okach tarki.

W tym samym czasie co włoszczyznę i resztę przypraw, dodaje posiekaną kapustę kiszona z sokiem. Jeśli jest bardzo twarda, zdarza mi się wcześniej obgotować ją w swoim własnym soku z odrobiną wody. Kiedy włoszczyzna i kapusta gotują się już w zupie, po 15 minutach dodaje ziemniaki skrojone w kostkę i przygotowuję cebulę smażoną na maśle.

Można dodać do niej 2 łyżeczki mąki, powstanie wtedy zasmażka, ja jednak tego nie praktykuję. Cebule dodaję do zupy od razu po usmażeniu i wszystko gotuję jeszcze 20 minut. Czasami kwaśnica oprócz soli do smaku, potrzebuje łyżeczki cukru, aby wydobyć z niej głębszy smak i osłodzić zbytnia kwaskowatość.

Podaję ze świeżym wiejskim chlebem z masłem.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×