W obecnych czasach wydanie ciekawej książki kulinarnej jest wyzwaniem, rynek co chwila zalewają średniej jakości publikacje, słabe merytorycznie, nic nie wnoszące, nic nie zmieniające. Dlatego bardzo wnikliwe podeszłam do zbadania zawartości książki Z miłości do smaku. Bardzo byłam ciekawa czy coś z niej mogę wynieść, czy znajdę w niej ciekawe przepisy i czy jest merytoryka. Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem tego co odkryłam:
merytoryka – w książce znajdziecie jej całkiem sporo, począwszy od bardzo ciekawego tekstu Ewolucja Smaku poprzez kolejne teksty przeplatające książkę, kończąc na części o ucztowaniu (bardzo ciekawa cześć)!
osoby zaangażowanie w powstanie książki – już na wstępnie książki wita nas 3 gwiazdkowy francuski Szef Pierre Gagnaire a im dalej tym ciekawej i różnorodniej. W książce znajdziecie przepisy Joel Robuchona, Guy Martina, Davida Gaboriaud i Macieja Majewskiego, Joanny Drzazgi, Karoliny i Macieja Szaciłło.
przepisy – ciekawe, nietuzinkowe, obejmujące kuchnię francuską i polską o różnym poziomie trudności, różnorodne pod względem użytych składników ( możliwość użycia tylu przymiotników zagwarantowało zacne grono wymienione powyżej ). Z tych przepisów można gotować i gotować, z pewnością trochę czasu zajmie Wam przejście całej listy, czyli jest wyzwanie a to kochamy najbardziej :).
estetyka – książka pod każdym względem pięknie wydana – zdjęcia, skład, dwa języki polski i francuski, całość tak smacznie wyglądająca, że z pewnością może być motywatorem do działań kuchennych.
Podsumowując, jeśli szukacie książki kulinarnej, macie 39 PLN i zastanawiacie się czy w tej cenie można coś wartego uwagi kupić, to mogę Wam podpowiedzieć, że tak. Nawet mogę powiedzieć, że koniecznie tak. Jeśli zastanawiacie się gdzie, to dla ułatwienia wklejam link, możecie ją kupić on-line TU. Książkę znajdziecie we wszystkich supermarketach i hipermarketach Carrefour Do końca Warszawskich Targów Książki możecie ją kupić za 39,99 zł, potem w regularnej cenie – 49 zł. „Z miłości do smaku” będzie też dostępna na dedykowanym stoisku na Warszawskich Targach Książki, które potrwają do 21 maja na Stadionie Narodowym. Jeśli się tam wybierzecie, 21.05 o 12.00 można zdobyć autograf Davida Gaboriaud i Czesława Langa, który również był zaangażowany w tworzenie książki.
Jeśli już rozbudziłam Waszą ciekawość to dla tych, którzy nie mogą się doczekać wrzucam kilka przepisów które przygotowałam i wypróbowałam na warsztatach z współautorami książki Davidem Gaboriaud i Maciejem Majewskim oraz całym teamem świetnych blogerów. Co to były za warsztaty, jeśli w jednym miejscu znajduje się taka ilość kulinarnych świrów to może być smacznie, nawet najsmaczniej. Gotowanie jest czystą przyjemnością a wspólne biesiadowanie jeszcze większą przyjemnością. Najlepiej zobaczyć ten krótki film, który pokazuje jak dobrze się bawiliśmy :).
Team w którym pracowałam przygotował dwa przepisy: Zupa Bisque, zobaczcie na zdjęciu jak obłędnie wyglądała, nie wspomnę o smaku, który był cudowny.
Drugi przepis Pierś z kurczaka podana z gnocchi z serem comte i pieczarkami, ziemniaki na gnocchi sama ręcznie przez sito prasowałam. Wyszły obłędne, jedne z najlepszych jakie kiedykolwiek jadłam a to już jest nie lada osiągnięcie bo we Włoszech jestem kilka razy w roku i zjadłam ich już trochę :).
Dorzucam trochę zdjęć z warsztatów dla jak najlepszego wyczucia klimatu w którym pracowaliśmy.
Julita Strzałkowska
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.