Kulinarne wyzwanie z Franke

To, że najbardziej na świecie lubię gotować pewnie już wiecie, ale to, że wyzwania motywują mnie najbardziej, może już niekoniecznie. O rozwoju pisałam już kilka razy, myślę, że najbardziej rozwijamy się pokonując własne ograniczenia, a one, jak już wiemy często są w naszej głowie. Oczywiście jak większość ludzi najbardziej lubię się poruszać z mojej komfortowej przestrzeni ale robię też wyjątki, szczególnie jeśli wyzwania jak te, które dostałam od Franke są potencjalnie kolejnym krokiem w moim kulinarnym rozwoju :).

Pewnie zastanawiacie się, jakie to było wyzwanie? Wyzwanie było z mojego punktu widzenia dosyć interesujące. Franke zaprosiło kilka blogerek i mnie  w piątkowe popołudnie do studia kulinarnego Smolna8Studio na wspólne gotowanie, trudność polegała na tym, że dzień przed spotkaniem dostałyśmy listę produktów z których mogłyśmy gotować w tym listę unikalnych serów zagrodowych przygotowaną przez Giena Mientkiewicza (niekwestionowany król polskich serów zagrodowych). Do listy można było przynieść ze sobą jeden składnik, co oczywiście zrobiłam ale o tym później. Trudności były dwie, lista nie obejmowała wszystkich produktów świata, oraz do każdego z przygotowanych przepisów trzeba było użyć jednego z zaprezentowanych na początku spotkania serów zagrodowych (ja możecie się domyślać smaku większości z nich nie znaliśmy przed spotkaniem).

Franke 2018-8802

Sery które mieliśmy do wyboru:

Kozia rura – delikatny serek kozi, kwasowo-podpuszczkowy, jak twarożek
Pieczona Ritta – kozia ricotta zapieczona w piekarniku, w miarę słodka, nie solona
Wędzona Ritta – kozia ricotta wędzona w zimnym dymie z siana, mocny aromat dymu
Mr Wańczyk – ser krowi w typie limburskim, mocno aromatyczny, ale dość łagodny w smaku
Czarny Bez – ser krowi z suszonymi jagodami czarnego bzu, raczej wytrawny niż słodki
Bursztyn 12 – ser krowi, b. dojrzały i zwarty, o nutach nieco karmelowych
Frontiera Blue Jersey – ser krowi z przerostem pleśni, słony i słodki, nuty pieczarek i orzechów
Pijana koza – delikatny serek kozi w otulinie wytłoczyn z nalewek (czarna i czerwona porzeczka)

IMG_5747IMG_5747

W tym momencie zaczyna się historia o przełamywaniu własnych ograniczeń, wyjściu poza schemat i pracy nad połączeniami smakowymi. Produktem, który ze sobą przywiozłam były małże wiedziałam, że z pewnością będę w stanie wybrać ser, który z nimi idealnie zagra i oczywiście tak też się stało Frontiera Blue Jersey okazał się idealny. Drugim daniem, na które się zdecydowałam był Sandacz z zapiekanką z dyni i sera Czarny Bez.

Ania Kosterna Kaczmarek z Czosnek w Pomidorach zrobiła Carpaccio z buraka z serem kozia rura oraz Polędwiczke wieprzową w sosie serowo – czekoladowym, Marta Babaczyk z Kuchnia Marty upiekła Tartę z cukinią i wędzonym serem Wędzona Ritta, Beata Królikiewicz z Niebo na talerzu  przygotowała Polędwiczki w kremowym sosie z dynią i serem Frontiera Blue Jersey, Ania z Ania gotuje sałatkę z serem Pijana koza oraz ciastka serowe z jabłkiem.

Franke 2018-1223

Małże z białym winem i serem Frontiera Blue Jersey (2 porcje)

  • 1 kg małży
  • 50 ml wina białego
  • 4 ząbki czosnku
  • duże szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 25 dkg Frontiera Blue Jersey
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra

Małże oczyść z wodorostów, najlepiej używając małego nożyka, szorstkiej gąbki. Otwarte małże, które nie zamykają się: pod strumieniem wody lub przy lekkim stukaniu o inne małże, odłóż na bok, wyrzuć.
Szalotkę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę, natkę pietruszki posiekaj.
Do przygotowania małż wybierz duży garnek najlepiej 3 lub 5 litrowy (małże w trakcie obróbki termicznej będą się otwierać, zwiększają swoją objętość). Garnek dobrze rozgrzej, wlej oliwę z oliwek, dodaj masło (zmniejszyć ogień na średni), wrzucić cebulę, czosnek i podsmaż do zmiękczenia (zeszklenia) nie rumień, dodaj ser, poczekaj aż się roztopi, na końcu podlej winem, chwilę odparuj. Do sosu wrzuć małże, całość wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką, po 4-5 minutach, całość ponownie przemieszaj, jeśli mule się otworzyły posyp je natką pietruszki, wymieszaj i podawaj. (Jeśli jest dużo zamkniętych małż, całość przemieszaj, garnek przykryj na kolejne 2 minuty, jeśli mule się otworzyły posyp je natką pietruszki, wymieszaj i podawaj)

UWAGA!!!!
1. mieszamy ponieważ chcemy aby jak najwięcej małży otworzyło się, do tego potrzebna jest wyższa temperatura, która jest na dnie garnka
2. zamknięte małże mają w sobie wodę morską, naturalnie słoną, dlatego małży się raczej nie soli, lub soli się na końcu najpierw próbując sosu

Franke 2018-1242

Sandacz z zapiekanką z dyni i sera Czarny Bez (4 porcje)

  • 600 g filetu z sandacza
  • 30 dkg dyni
  • 20 dka sera Czarny Bez lub innego sera o wyraźnym smaku
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 200 ml śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka miodu gryczanego
  • masła klarowane do smażenia ryby
  • masło do wysmarowania kokilek
  • sól i pieprz do smaku
  • szparagi morskie (soliród) opcjonalnie

Obraną ze skóry dynię ścinaj obieraczką do warzyw, powstanie duża ilość cienkich plasterków dyni. Na patelnię wlej wino, dodaj pokruszony ser, roztapiaj do momentu połączenia, dodaj miód oraz śmietanę, całość dobrze wymieszaj, dopraw do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kokilkę wysmaruj masłem, dno wysmaruj sosem, na sos nałóż kilka warstw ściętej dyni, po czym znowu ułóż sos i tak do wypełnienia kokilki. Ostatnia warstwa powinna być warstwą z sosu. Zapiekanki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni funkcja termoobieg ok 35-40 minut, do mocnego zarumienienia góry.

Umyte i osuszone filety z Sandacza, lekko posól, smaż na maśle klarowanym, skórą do dołu na średnim ogniu, do momentu ścięcia mięsa ok 8-10 minut w zależności od grubości filetów, gotowe filety przewróć na stronę mięsa na ostatnią minutę smażenia.

Gotowe zapiekanki wyjmij na talerz, ułóż rybę, jako dodatek możesz rybę udekorować szparagami morskimi (soliród, akurat był na warsztatach. Soliród wrzuć na 1 minutę do rondla z roztopioną małą ilością masła, wykładaj bezpośrednio na rybę).

Mam nadzieję, że Mule i Sandacz będą Wam smakowały, jak zazwyczaj swoje uwagi piszcie w komentarzach pod wpisem. W trakcie przygotowywania dań korzystaliśmy ze sprzętu Franke piekarniki i płyty indukcyjne i jak widać po zdjęciach dan, wszystko się totalnie udało a ja po raz kolejny pokonałam własne ograniczenia, stanęłam na wysokości zadania i wydałam dania, które smakowały innym, co jest dla mnie największym szczęściem. Spędzanie jakościowego czasu z innymi jedząc dobre jedzenie jest najlepszym uwieńczeniem tygodnia :).

 

Julita Strzałkowska

Zdjęcia: serwis Franke, moje

IMG_5874IMG_5874IMG_4962IMG_4962IMG_5058_5DIMG_5058_5DIMG_5258IMG_5258IMG_5109IMG_5109IMG_5462IMG_5462IMG_5839IMG_5839IMG_5867IMG_5867

 

 

 

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×