Wiecie jak bardzo dbam o to, co jem, jak bardzo lubię jeść zdrowo i świadomie oraz jak bardzo nie lubię spędzać wielu godzin w kuchni. To, co napisałam w poprzednim zdaniu całkowicie determinuje jakie dania lądują na moim talerzu. Zdrowo znaczy świadomie, czyli produkty do moich dań staram się wybierać w pełni świadomie.
Do przygotowania tego przepisu zostałam zmotywowana przez Hortex to oni dali mi wyzwanie przygotowania ciekawego i zdrowego przepisu z jednego z ich mrożonych produktów. Wybrałam marchew dlaczego? Ponieważ jest to bardzo podstawowy produkt, który ma wiele zastosowań i możliwości smakowych. Z marchwi możecie zrobić wszystko plus wiadomość na wagę złota dla liczących kalorie, 100 g marchwi to 41 kcal, cudo prawda? Poniżej znajdziecie kilka faktów dotyczących produktów mrożonych:
Czy to,co przeczytaliście powyżej jakkolwiek Was zaskoczyło? Jeśli tak to dobrze, wiecie, jak ważne jest świadome wybieranie produktów. Z pełną świadomością i wiedzą o produkcie zapraszam Was do przeczytania przepisu i ugotowania tej pysznej, zdrowej oraz rozgrzewającej zupy.
Fit Zupa orientalny krem z marchewki
2 opakowania marchwi Hortex
1 pomarańcz
1 cytryna
2 cm świeżego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
pół pęczka kolendry
1 tajska papryczka chilli
2-3 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
opcjonalnie
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
Przygotowanie:
Imbir i czosnek drobno posiekaj, łodygi kolendry oddziel od listków i drobno posiekaj (liski zostaw do dekoracji zupy). Chilli oczyść z gniazd nasiennych. Zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy i wyciśnij z niej sok wraz z miąższem. Zetrzyj skórkę z całej cytryny i wyciśnij sok z połowy cytryny.
Do rozgrzanego garnka wlej oliwę z oliwek, wrzuć imbir, chilli, posiekane łodygi kolendry, skórkę z pomarańczy i cytryny, chwilę przesmaż, dodaj posiekany czosnek, dalej przesmaż. Dodaj mrożoną marchew Hortex, całość smaż przez ok. 10 minut, co chwila mieszając (zapobiegnie to przypaleniu składników na dnie garnka).
Przesmażone składniki zalej ok. litrem wody i wyciśniętymi sokami z cytryny i pomarańczy. Całość gotuj do miękkości marchewki ok. 10-14 minut.
Po ugotowaniu całość dokładnie zblendować, doprawić do smaku solą i miodem, przy serwowaniu dekorować listkami kolendry.
Opcjonalnie:
do zupy pod koniec gotowania można dodać mleko kokosowe, postępować jak w przypadku zupy bez dodatku mleka, dodać 1 łyżkę sosu rybnego.
Smacznego Julita
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.