Warsztaty z Oliwią Bernady, Szefem Kuchni Jung&Lecker.
Z Oliwią znamy się już od jakiegoś czasu, miałyśmy możliwość wspólnego gotowania. W kuchni rozumiemy się znakomicie, mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że słowa nam nie są potrzebne. Dlatego tak bardzo zależało mi oraz Joannie z krolestwograow.pl na poznaniu Oliwii z kilkoma blogerami i na wspólnym gotowaniu przepisów Oliwii.
Oliwię, jako Szefa Kuchni można zaklasyfikować jako bezwzględnego tropiciela sezonowych smaków. Menu restauracji jest zmienianie co tydzień, całkowicie spójne z tym co aktualnie jest najlepsze i najświeższe. Bardzo podoba mi się ta koncepcja, która wymaga od gotujących większego zaangażowania a dla klientów restauracji jest nie kończącą się wyprawą w poszukiwaniu smaków.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy sześć przepisów, każdy z nich bazujący na świetnych składnikach, każdy zupełnie inny smakowo. Połączenia nowe, ciekawe jakże do siebie pasujące: smażone na maśle kurki i czereśnie, krem z młodej kapusty z salsą z macerowanych w syropie z agawy z dodatkiem różowego pieprzu truskawek, czy czerwone botwinkowe spaghetti z sosem z serka koziego i świeżej botwinki. Linki do wszystkich sześciu przepisów znajdziecie poniżej, każdy z nich jest naprawdę wart Waszej uwagi. Jeśli chce osobiście spotkać Oliwię, porozmawiać, spróbować tych nietypowych i ciekawych dań powinniście odwiedzić Jung&Lecker. Jeśli mieszkacie zbyt daleko i nie macie takiej możliwości zapraszam do wypróbowania dań poniżej :).
Krem z młodej kapusty z marynowanymi w czerwonym pieprzu i werbenie truskawkami
Avokado nadziewane kurkami, szpinakiem i tymiankiem cytrynowym
Kurki smażone z czereśniami i cząbrem górskim
Spaghetti botwinkowe fresche ze świeżą botwinką w sosie z bryndzy ze świeżymi borówkami
Medaliony cielęce na musie truskawkowym z hyzopem
Dziękujemy firmie Gastro Magic Service za wypożyczenie sprzętu na którym gotowaliśmy w trakcie warsztatów.
Wielkie podziękowania dla Moniki Wojtysiak właścicielki Jung&Lecker za pomoc w warsztatach.
Julita Strzałkowska
Zdjęcia: Julita Strzałkowska, Grzegorz Targosz/ gotowaniezpasja.pl
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.