Jesteście wspaniali, jak zawsze można na Was i na Waszą kreatywność liczyć. Po poziomie przepisów zgłoszonych do tego konkursu widać, że nie boicie się wyzwań. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że dla niektórych z Was im trudniej tym lepiej, co dla nas wybierających oznacza jeszcze trudniej. Jeśli mamy wybrać tylko trzy z tak wielu świetnych przepisów to aż serce boli. Uwierzcie mi, że w trakcie czytania zgłoszonych przepisów moje kubki smakowe prawie zwariowały i z dużą niecierpliwością czekałam na piątkową sesję.
Czekałam nie tylko ja, Sylwia Wiesenberg ambasador fitnesowo-kulinarny marki Fit&Easy też czekała. Po przyjeździe na sesję Sylwia oświadczyła, że ufundowała od siebie 3 wyróżnienia dla przepisów, które były świetne ale do finału się nie dostały. Wyróżnienia Sylwii: Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem, Ciasto bananowo-szpinakowe, Szpinakowe pesto. Autorki wyróżnionych przepisów otrzymają płyty z ćwiczeniami Sylwii.
Przepisy finałowe, które przygotowywałyśmy w trakcie sesji były naprawdę ciekawe i nietuzinkowe. Zaczynając sesję nie miałyśmy faworytów, wszystkie trzy przepisy były ciut skomplikowane co oczywiście nas bardzo ucieszyło :). Jak jest za łatwo to my nie lubimy. Oczywiście jak zawsze w trakcie gotowania wyszło kila „kwiatków”, które nasze jakże perfekcyjnie zaplanowane gotowanie lekko zakłóciły ale o tym poniżej.
Pierwsze miejsce:
Ravioli z rukolą i botwinką – przepis doskonały! Przygotowanie w 100% zgodne z przepisem. Smak idealny, ilość soli i przypraw zawarta w przepisie jak dla nas idealna, nie musiałyśmy używać nic dodatkowo. Pomysł na farsz łączący rukolę, liście botwinki i ricottę genialny. Wygląd efektowny. Do naszego menu raczej wejdzie na dłużej :).
Drugie miejsce:
Jeśli ma się takie świetne przepisy w finale to z wybraniem przepisu na drugie i trzecie miejsce nie jest łatwo. Jeśli obydwa zasługują na drugie miejsce to obydwa to drugie miejsce dostają. Prawda? Tak powinno być i tak jest tym razem. Miło nam ogłosić, że obydwa przepisy: Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą oraz Owocowe lody ze szpinakiem otrzymują drugie miejsce. Obydwa przepisy to: świetne składniki, ciekawe i złożone połączenia smakowe. Oraz w obydwu przepisach małe problemy w trakcie przygotowania. Ciasto do tary wyszło nam bardzo kruche co może być związane z dodaniem zmielonych orzechów do ciasta, co nie zaważyło na ogólnej ocenie smakowej, która była wysoka. Lody także wywinęły nam małego kwiatka po 4 godzinach chłodzenia (oznaczonych jako minimum) miały nadal konsystencję dosyć płynną po 5 godz i 20 min były idealne :).
Trzecie miejsce – zamieniliśmy na drugie 🙂
Sylwia Wiesenberg, dzięki za tak aktywny udział w sesji. Sylwię miałam już okazję poznać wcześniej, dużo pozytywnej energii, którą niemalże zaraża. Fascynatka ćwiczeń i dobrego jedzenia. Sama gotuje dużo i naprawdę świetnie. Uwaga, Bezę Pavlovej też je i jakoś z tym żyje ;). Muszę się przyznać, że po naszym wcześniejszym spotkaniu sama zaczęłam biegać, co jeszcze niedawno było dla mnie zupełną abstrakcją, polecam :).
Super podziękowania dla marki Fit&Easy za wsparcie, nagrody oraz za docenianie dobrego smaku :).
Julita Strzałkowska
Zdjęcia: Julita Strzałkowska
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.