Jak wyglądala sesja do konkursu Wiosna z Jarmużem

Właśnie zakończyliśmy świetny, super wiosenny konkurs z Jarmużem. Dla przypomnienia za wikipedią: „Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karetoneidów, a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan , związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. Piękny opis, prawda?

Ponieważ temat nie był łatwy a produkt wymagający, byliśmy bardzo ciekawi jak sobie poradzicie z Jarmużem. Czy zgłosicie dania, które nas zaskoczą, spowodują ślinotok i które będziemy chcieli przetestować? Staneliście na wysokości zadania, po raz kolejny udowodniliście, że im trudniej tym Wasze przepisy są bardziej kreatywne i zachwycają. Po wstępnej selekcji w trakcie której z wybieraliśmy z Jaśkiem Kuroniem, Ambasadorem marki Fit&Easy po 15 przepisów tylko dwa przepisy nam się pokrywały. To pokazuje jak dużo dobrych przepisów znaleźliśmy. Sponsor konkursu marka Fit&Easy szybko odpowiedziała na zaistniałą sytuację i postanowiła ufundować dodatkowo 5 wyróżnień w postaci książki „Księga Szefów Kuchni”. Listę wyróżnionych przepisów znajdziecie tuż pod listą finalistów.

Pierwsze miejsce:

Mini jarmużowe tarteletki z cytrynową bezą– przepis, który zwrócił na siebie naszą uwagę wytrawną bezą i płynnym żółtkiem, które po 15 minutach pieczenia powinno nadal być płynne. Bardzo chcieliśmy sprawdzić czy tak będzie i jak smakuje całość dania. Efekt był wyśmienity, żółtko było płynne, beza lekko przypieczona, farsz jarmużowo – orzechowy wyśmienity. Danie jako całość bardzo ciekawe, dodanie bezy i żółtka nadało znanemu daniu inny wymiar. Ciekawe tekstury, możemy tylko polecać wypróbowanie.

Drugie miejsce:

Curry z soczewicą, jarmużem i bakłażanem – wybraliśmy ten przepis do finału ponieważ podobało nam się połączenie tradycyjnej w curry soczewicy z bakłażanem i jarmużem (było to prawie oczywiste, że wyjdzie dobrze) ale chcieliśmy także sprawdzić użycie jakże charakternych przepraw, czy będzie wyraziście i ciekawie czy może mdło i nudno. Autorka przepisu wybroniła się, było wyraziście i z pazurem. Ja osobiście wolę w ciut bardziej płynne curry. Przepis jak najbardziej godny polecenia i przetestowania.

Trzecie miejsce:

Wiosenne pierogi z jarmużem w rustykalnym stylu – zdrowe ciasto, fajny farsz, czyli powinno być dobrze. Wybraliśmy ten przepis ponieważ mieliśmy pewnie podejrzenia i chcieliśmy się przekonać czy są one właściwe. Ciasto jak najbardziej obroniło się, farsz sam w sobie też, wyrazisty, dobrze doprawiony. To co było nie tak? Połączenie. Ciekawe ciasto po upieczeniu było przyjemnie chrupkie, w trakcie jedzenia czekaliśmy na wilgotny farsz niestety farsz był dosyć suchy co zepsuło odbiór dania. Co byśmy radzili: farsz zmiksować dodać jogurt, śmietanę oczywiście do uzyskania odpowiedniej konsystencji farszu. Dodatkowo dodanie do dania dipu/sosu w którym można maczać pierożki mogłoby być fajnym rozwiązaniem. Przepis jak najbardziej z potencjałem i wart uwagi :).

Przepisy wyróżnione:

Fit&Easy ufundowało dla autora każdego wyróżnionego przepisu książkę „Księga szefów kuchni”.

Jaglane pulpety z jarmużem na owocowej chmurze

Zielona kostka jarmużowo-kokosowa

Limonkowy desernik z jarmużem

Casserole z jagnięcych serc – czyli danie jednogarnkowe

Babeczki jarmużowo – limonkowe

Do wtorku, 05.05.2015 roku wyślemy maile informacyjne do finalistów i wyróżnionych w konkursie.

Wielkie dzięki dla: marki Fit&Easy za wsparcie konkursu i super nagrody, Jaśka Kuronia za zaangażowanie i wspólne gotowanie, Anety Kuroń za pomoc w trakcie gotowania finałowych przepisów :).

Julita Strzałkowska

Zdjęcia: Julita Strzałkowska

Zdjęcie Jan Kuroń i Julita: Aneta Kuroń

DSC_9282 DSC_9295DSC_9320 DSC_9316DSC_9228 DSC_9226 DSC_9222DSC_9260 DSC_9247 DSC_9240DSC_9212 DSC_9211 DSC_9209 DSC_9199 DSC_9179 DSC_9175 DSC_9169 DSC_9167 DSC_9156 DSC_9153 DSC_9152 DSC_9147 DSC_9145 DSC_9138 DSC_9126 DSC_9122 DSC_9115 DSC_9110 DSC_9105 DSC_9102DSC_9335

 

 

 

 

 

 

 

 

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×