Kolejne warsztaty produktowe z cyklu #Friscofresh za mną. Tym razem z pomocą Szefa Witka Iwańskiego odczarowaliśmy karczochy oraz przygotowaliśmy z nimi klika fajnych przepisów. Coraz częściej w sklepach i na imprezach jedzeniowych można spotkać karczochy w świeżej postaci, więc jak najbardziej wiedza co z nimi zrobić może być przydana. Foodies do dzieła :).
Jest patent, jest impreza
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo chętnie korzystam w kuchni z wiedzy dużo bardziej doświadczonych kucharzy. Nie zawsze się to Szefowie Kuchni czasem są to inni blogerzy, moi znajomi lub znajomi znajomych. Ważne, że w danym momencie o produkcie lub przepisie, który chcę zrobić wiedzą znacznie więcej niż ja i to wystarczy. Możemy sami bez niczyjej pomocy obrobić skrzynkę karczochów i zostać karczochowym mistrzem dzielnicy, ale czy o to chodzi? Raczej nie. Chodzi o to, co by przy obrabianiu np. karczochów ktoś dał nam jasne wskazówki a my z pełną przyjemnością mogli się skupić na ich idealnym oczyszczaniu. Jesteście gotowi na patent jak się dostać do serca karczocha?
1. Ścinamy górę karczocha tj. zostawiamy 1/3 wysokości karczocha (od dołu) 2/3 do góry odcinamy
2. Odcinamy łodygę karczocha z dołem karczocha do białej części lub jeśli jesteśmy do niej przywiązani ścinamy zewnętrzną warstwę do białej łodygi oraz ścinamy zewnętrzną warstwę dołu karczocha, również do białej części.
3. Nożykiem ścinamy zewnętrzne liście karczocha, na około karczocha
4. Nożykiem usuwamy z górnej części karczocha tzw igiełki (nie jadalnie, więc ich nie żałujcie)
5. Po tych wszystkich ścięciach, odcięciach, usunięciach powinniście zobaczyć piękne serce karczocha. Nie patrzcie na nie zbyt długo ponieważ będzie czernieć, dlatego jak najszybciej przełóżcie je do misy z zimną wodą, zakwaszonej sokiem z cytryny i kawałkami cytryny. Tam w spokoju będą czekać na kolejne serca :).
Czyli jest szansa, że jeszcze dziś je zjesz?
Szansa jest, jak najbardziej. Najszybszy sposób na potraktowanie takich karczochów w domu to konfitowanie ich przez 20 minut w oleju z pestek winogron (300ml) z dodatkiem gałązek rozmarynu (2-3), kilku ząbków czosnku w łupinie lekko rozgniecionych (3-4) , pomidorków cherry (4 szt) i octu balsamicznego (dodanego na 5 minut przed końcem gotowania (ok. 80 ml).
Tak przygotowane serca karczochów będą wspaniałą bazą do dalszych karczochowych poczynań, przepisy znajdziecie poniżej pod linkami. Konfitowane karczochy, wraz z olejem i dodatkami możecie przelać do słoików, zapasteryzować i cieszyć się nimi przez naprawdę długi czas.
Przepisy z karczochami:
Wołowina z karczochami i orzechami
Sałatka z karczochów z prosciutto, jajkiem i parmezanem
Wielkie dzięki Frisco za super warsztaty :).
Julita Strzałkowska
Zdjęcia: Frisco/ Joanna Matyjek
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.