Pierś z kurczaka grillowana, macerowana w aromatycznym sosie cumberland i miodowej musztardzie. Bardzo soczysta i pełna aromatów :). Jeśli macie dosyć klasycznego smaku grillowanej piersi zapraszam na nową jej odsłonę. Marynata nadaje mięsu super smak i powoduje, że po zdjęciu z grilla będzie bardzo soczyste.
Połówkę piersi umyć, osuszyć, ściąć w połowie wysokości. W ten sposób otrzymamy dwa kotlety podobnej wysokości i gramatury.
Kotlety można dosłownie 2 razy potraktować tłuczkiem, nie należy ich zbijać na płasko.
Cebulę pokroić w cienkie krążki. W kubku wymieszać sos cumberland, musztardę oraz oliwę, jeśli jest potrzeba dodać sól i pieprz.
Do miski przełożyć kotlety i cebulę, dodać wcześniej przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszać. Najlepiej pozostawić w lodówce ok 30 min.
Patelnię grillową dobrze rozgrzać na sucho (ok 3-5 min). Na rozgrzanej patelni ułożyć kotlety oraz cebulę. Grillować ok 4-5 min z każdej strony. Jeśli cebula zbyt szybko nabierze koloru, warto zdjąć ją wcześniej. Smacznego 🙂
Z okazji zbliżającego się długiego weekendu wyselekcjonowałam dla Was ciekawe przepisy na grilla. Wyjazdy, spotkania z rodziną i przyjaciółmi są idealną okazją na szaleństwa i eksperymentowanie z przepisami na grilla. Ciekawe przepisy na grilla są ściągawką dla tych, którzy poszukują nowych smaków i połączeń. Każdy z nas ma swoje sprawdzone i przetestowane przepisy na grilla jednak czasem warto zaryzykować i spróbować czegoś nowego. Sałata rzymska grillowana, szparagi z chrupiącym boczkiem, karkówka z hinduskim akcentem.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.