Pożegnaliśmy stary rok, który dla większości celebrytów zakończył się mniejszymi lub większymi imprezami sylwestrowymi.
Tym sposobem Para Prezydencka wznosząc toast z szampana, pozdrowiła uczestników facebookowego „Sylwestra z Andrzejem Dudą”, Doda po raz kolejny zaszokowała strojem (wyjątkowo wszystko było zakryte), a Maryla Rodowicz ramię w ramię z Zenonem Martyniukiem odśpiewała „Przez twe oczy zielone”. I wszystko to zdarzyło się w jedną noc.
Część gwiazd w Nowy Rok weszła z dużym przytupem na prywatnych imprezach przebierańcowych. Taką opcję wybrali Agnieszka Woźniak-Starak z mężem i Nergal, którzy bawili się na wspólnej imprezie w stylu góralskim. Dbałość o detale, suto zastawione stoły, góralska muzyka i Agnieszka w warkoczykach, zawojowały Instagram. Natomiast wokalista Behemota przebrany za Janosika poszedł o krok dalej i złożył fanom życzenia w gwarze podhalańskiej.
Można byłoby powiedzieć, że tańcom i śpiewom nie było końca, ale niestety po każdym udanym Sylwestrze przychodzi Nowy Rok, a setki tysięcy Polaków z celebrytami włącznie, potrzebują natychmiastowej rekonwalescencji. Kac kacem, ale taką imprezę trzeba odchorować i nie tylko w moim przypadku trwa to prawie do Trzech Króli.
Zainspirowana góralską zabawą, przygotowałam dla Was przepis na Kwaśnicę Podhalańską Ratującą Życie.
Żeberka należy pokroić wzdłuż kości (będzie wygodniej je później jeść) i wrzucić do garnka wraz z grzybami, liśćmi laurowymi, pieprzem i czosnkiem. Zalać 2-3 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia i po 15 minutach wrzucić przygotowaną wcześniej włoszczyznę – może być pokrojona w kostkę, ja zdecydowanie częściej trę ją na dużych okach tarki.
W tym samym czasie co włoszczyznę i resztę przypraw, dodaje posiekaną kapustę kiszona z sokiem. Jeśli jest bardzo twarda, zdarza mi się wcześniej obgotować ją w swoim własnym soku z odrobiną wody. Kiedy włoszczyzna i kapusta gotują się już w zupie, po 15 minutach dodaje ziemniaki skrojone w kostkę i przygotowuję cebulę smażoną na maśle.
Można dodać do niej 2 łyżeczki mąki, powstanie wtedy zasmażka, ja jednak tego nie praktykuję. Cebule dodaję do zupy od razu po usmażeniu i wszystko gotuję jeszcze 20 minut. Czasami kwaśnica oprócz soli do smaku, potrzebuje łyżeczki cukru, aby wydobyć z niej głębszy smak i osłodzić zbytnia kwaskowatość.
Podaję ze świeżym wiejskim chlebem z masłem.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.