W ostatnich tygodniach w Polsce dużo mówi się o smogu. Jeśli zastanawiacie się czy dieta może być zbawienna w walce z toksynami, warto przeczytać ten tekst.
Na paskach niektórych kanałów informacyjnych pojawiły się komunikaty o stopniu zagrożenia, a dziennikarze niczym korespondenci wojenni, relacjonują stan powietrza w poszczególnych miastach.
Można by się troszkę pośmiać, ale w sumie nie ma z czego.
Jesteśmy niechlubnym liderem Europy, ponieważ aż 33 miasta z 50 o najwyższym stężeniu niebezpiecznych substancji w powietrzu należą do nas. Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Warszawie informuje, że wdychanie zawartych w smogu szkodliwych substancji może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem: znaczne pogorszenie czynności płuc osób z astmą, zapalenie górnych i dolnych dróg oddechowych u niemowląt, miażdżyca, skrócenie życia średnio o 10 miesięcy oraz nowotwory.
To tylko niektóre z konsekwencji długotrwałej ekspozycji na smog, ale możemy sobie pomóc. Naukowcy opracowali kilka technik, które mogą zapobiegać powstawaniu smogu m. in. zmianą sposobu ogrzewania domów lub niwelować jego zdrowotne skutki – wśród nich znalazła się rekomendowana dieta.
Podstawowymi produktami, które zmniejszają absorpcję szkodliwych substancji są te zawierające kwasy omega-3 (olej rybny, masło, migdały, olej rzepakowy i pestki dyni) oraz witaminy z grupy B (B6 i B12), które znajdziemy w kaszy gryczanej, mięsie, jajach i ziemniakach. Na wrzącej jest kilka cudownych przepisów na potrawy, które zawierają spore ilości tych witamin m.in. Kumato faszerowane i Racuszki gryczane z kremowym serkiem.
Warzywem, które powinno triumfować na naszym stole jest brokuł. Zawiera on sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowodzą, że brokuły trzeba jeść na surowo, aby zachowały swoje właściwości. Moje serce skradł przepis na Orientalną sałatkę z brokułów z marchewką i sezamem.
1 brokuł
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
Mała puszka kukurydzy
1 żółta papryka
Pomidorki koktajlowe
Natka pietruszki
Płatki ostrej papryki
Sól, pieprz do smaku
Oliwa z oliwek
Brokuł dzielimy na różyczki, pomidorki na ćwiartki, a paprykę na drobne paseczki. Warzywa dodajemy do ugotowanej wcześniej i wystudzonej kaszy. Natkę pietruszki kroimy niezbyt starannie, niech jej liście będą widoczne. Dolewamy oliwę i mieszamy wszystko z płatkami ostrej papryki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tę sałatkę lubię podawać z pieczonymi ziemniakami, które mają sporo witaminy B6.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.