Zobacz, jak wyglądało gotowanie i spotkanie jury konkursu Smak Warszawy

Dziękujemy wszystkim, którzy zgłosili swoje przepisy do konkursu Smak Warszawy, będącego częścią akcji Warszawa od Kuchni! Jak zawsze, zachwyciliście nas inwencją twórczą, wybór nie był łatwy ani oczywisty.

Ponieważ do finału mogły zakwalifikować się tylko trzy przepisy, sponsor postanowił ufundować dodatkowe nagrody specjalne dla przepisów, które nie znalazły się w finale, a zasługują na uznanie. Przepisy wyróżnione to: Purpurowe śledzie, Pyzy warszawskie oraz Sernik biały Michał.

Gotowanie przepisów finałowych, testowanie oraz spotkanie jury odbyło się w pięknych wnętrzach restauracji  Tattoria Da Antonio.   Szef kuchni Antonio wyraził zgodę aby jego kucharze przygotowali tym razem dania polskie. Wiem, że jako rodowitemu Sycylijczykowi, prowadzącemu kuchnię w restauracji włoskiej na naprawdę wysokim poziomie, nie było łatwo, finalnie zgodził się a nawet pomagał, za co jestem mu bardzo wdzięczna. Antonio, z którym miałam możliwość porozmawiać o kilku aspektach kuchni włoskiej (Antonio dzięki za wskazówki 🙂 ), jest kopalnią wiedzy. Mam nadzieję, że kiedyś zgodzi się na wywiad, wtedy będzie to pewnie wywiad rzeka. I jeszcze jedna rzecz, która mnie urzekła i której mi brakuje w restauracjach z polskimi szefami kuchni. Antonio wychodzi do ludzi dla których gotuje, dopytuje się czy smakowało, doradza co można jeszcze zamówić, niektórych nawet częstuje swoimi domowymi nalewkami w stylu sycylijskim, przyznam, pistacjowa jest obłędna :).

DSC_0951

Testowanie przepisów finalistów było tym razem nagrywane, dlatego nie będę opisywać wrażeń jury podczas testowania. Zapraszam do obejrzenia materiału. Decyzja dotycząca pierwszego miejsca była podjęta jednogłośnie, tym razem możecie zobaczyć, na własne oczy, że takie sytuacje się zdarzają. Gratuluję autorce Kaczki na pieczonych burakach z puree z selera zajęcia pierwszego miejsca. Drugie miejsce zajął przepis na Sandacza Pieczonego, bardzo ciekawy i smaczny przepis. Trzecie miejsce zajął  Ziołowy politechnik warszawski, nowa odsłona pieczonego schabu.

Obrady jury Smak Warszawy

Dziękuję jury za poświęcony czas i chęć poszukiwania Smaku Warszawy.

DSC_1008

 

DSC_0962

 

DSC_0991

 

DSC_0882 DSC_0897

 

DSC_0852 DSC_0863 DSC_0867 DSC_0889 DSC_0892 DSC_0907 DSC_0914 DSC_0944

 

DSC_0975 DSC_0984 DSC_0986

DSC_0978

 

DSC_0846 DSC_0849 DSC_0870 DSC_0845

 

 

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×