Jak wyglądała sesja do konkursu Przepisy z Wasa

Jak zazwyczaj jeśli chodzi o konkursy na wrzącej obrady jury i typowanie przepisów finałowych nie było proste. Przy wyborze przepisów braliśmy pod uwagę ich treść oraz użyte składniki. Zazwyczaj szukamy nietypowych połączeń smakowych, nowych form, czegoś co nas zaintryguje. Lubimy ryzyko, pracę z formą dania i eksperymenty.

Dzisiej odbyła się sesja do konkursu Przepisy z Wasa a ja nie mogę się doczekać opublikowania naszego werdyktu. Postanowiłam jak najszybciej napisać relację i podzielić się z Wami informacjami o dzisiejszym gotowaniu. Ten konkurs, ze względu na nagrody jest nietypowy ponieważ każda z osób, która dostała się do finału ma gwarantowany pobyt dla 2 osób w Hotelu Poziom 511**** od soboty 11.04.2015  do niedzieli 12.04.2015 (z pobytu w Hotelu będzie foto relacja , którą z pewnością opublikujemy). Oczywiście gwarantowany pobyt nie zwolnił nas z naszego ulubionego konkursowego obowiązku czyli przygotowania, smakowania i oceny dań, które dostały się do finału. W tej edycji konkursu wybraliśmy także ciekawe i rokujące przepisy. Przepisy te dostaną wyróżnienia w postaci paczek z produktami WASA. Listę osób wyróżnionych znajdziecie na dole relacji 🙂 .

Wracając do naszych drogich finalistów, na sesji jak zazwyczaj dużo się działo. Pierwsze schody pojawiły się dużo wcześniej niż myśleliśmy ale o tym poniżej:

Pierwsze miejsce:

Chrupiąca kromka z pate z kurzych wątróbek i suszoną śliwką – przepis, który na etapie wyboru finalistów, wyraźnie nas zaciekawił. Połączenie bardzo charakterystycznej wątróbki z malinami już znamy i wiemy, że gra doskonale, natomiast połączenie z nalewką malinową, octem balsamicznym i sosem sojowym wydawało się dosyć ryzykownym pomysłem ale ze względu na użyte w przepisie w/w produkty byliśmy skłonni zaryzykować i poszukać umami. Po raz kolejny okazało się, że ryzykować w kuchni można a nawet warto. Pate okazało się pełne smaków, wielopoziomowe, złożone, jednym słowem bardzo interesujące. Na jednej kromce nie poprzestaliśmy. Prosimy o więcej takich pomysłów 🙂 . BRAWO !!!

Drugie miejsce:

Dawno już nie było konkursu w którym dwa przepisy zajęły to samo miejsce. Każdy z tych dwóch przepisów jest świetny, do pełni naszego szczęścia zabrakło kilku niuansów. Poniżej opis każdego z przepisów, kolejność alfabetyczna:

Cytrynowy sernik na orzechowym spodzie Wasa – obłędny smak i konsystencja. Połączenie delikatnego, puszystego sernika z chrupkim, orzechowym spodem to strzał w dziesiątkę. Dobrze zrównoważony smak od słodkiej góry z białą czekoladą do wytrawnego dołu z elementami słonymi. To czego nam zabrakło to informacji jakiej średnicy forma powinna być użyta. Sernik upiekliśmy w formie o średnicy 26 i ewidentnie była ona za duża. To cenna informacja szczególnie dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z pieczeniem.

Wytrawny sernik z łososiem na spodzie z pieczywa Wasa – przepis, który jest ewidentnym przykładem na to, że wytrawny sernik może zawojować finał konkursu. Bardzo ciekawa konsystencja, sernik ściął się idealnie a pierzynka ze śmietany i soku cytrynowego dała nie tylko fajny efekt wizualny ale też smakowy. Bardzo dobrze napisana treść przepisu i co najważniejsze znalazła się w nim informacja jaką wielkość formy zastosować. To czego nam zabrakło, proszę wziąć pod uwagę, że jest to nasza subiektywna ocena smakowa. W trakcie testowania jednakowo był wyczuwalny smak  łososia, koperku i papryki a my sugerując się nazwą wolelibyśmy trochę więcej zdecydowanego smaku łososia.

Wyróżnione przepisy:

Wasaburger – wielkie brawa ze kreację infografiki 🙂 !!!

Optymistyczna zupa- krem z marchewki

Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Tuńczykowe kotleciki w panierce Wasa

Batonik Wasa z sardynkowym musem

Korzenna szarlotka graham z orzechami i figami

POMARAŃCZOWO-PISTACJOWY MAZUREK NA ŻYTNIM SPODZIE

Zapiekanki na chlebku Wasa

Kuleczki jaglane w chrupiącej panierce z sałatą i sosem balsamicznym

Medalion z polędwiczki wieprzowej w cieście francuskim na chlebku Wasa

 

Julita Strzałkowska

Zdjęcia: Julita Strzałkowska

DSC_7975DSC_7984

DSC_8094 DSC_8116DSC_8012 DSC_8040DSC_8071po obróbce copyDSC_7785 copyDSC_7790 copyDSC_7795 copyDSC_7813 copyDSC_7820 copyDSC_7827 copyDSC_7844 copyDSC_7886po obróbce copyDSC_7968 copyDSC_7895 copy DSC_7926 copy DSC_7927 copyDSC_7943 copyDSC_7947 copyDSC_7951 copy

 

 

 

 

 

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×