Jak wyglądała sesja do konkursu Wracamy z wakacji ze smakiem

Przed rozpoczęciem konkursu zastanawiałam się jaka będzie interpretacja Waszych smakowych powrotów z wakacji. Od lat jestem orędownikiem tezy, że podróże, każde i te bliższe i te dalsze pozostawiają w nas smakowe ślady. Do tej pory bardzo dobrze pamiętam kolonie w Łebie, miałam chyba z 9 lat i mój zachwyt nad smakiem bitej śmietany i jagód. Ten deser jadłam chyba codziennie, wydałam na niego wszystkie pieniądze, które ze sobą miałam i do dzisiejszego dnia pamiętam ten smak. Teraz w zasięgu mojej ręki jest bita śmietana i jagody też są, ale one nie smakują już tak dobrze jak wtedy może właśnie dlatego, że już wiele razy wróciłam z wakacji z nowym smakiem i dziś jest on zupełnie inny niż kiedyś?

Zanim przejdę do omawiania naszej złotej trójki muszę napisać coś do wszystkich, którzy zgłosili swoje przepisy do konkursu. Wraz z Galeo jesteśmy Wam bardzo wdzięczni za podzielenie się z nami Waszymi smakami i pomysłami, jest to niezmiernie miłe, że mogliśmy je poznać, dziękujemy, jesteście wspaniali, wybór trzech przepisów finałowych i pięciu przepisów wyróżnionych nie był łatwy, trochę czasu nam to zajęło.

Miejsce pierwsze

Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8482

Ziołowy pasztet z soczewicy i batata – jednogłośnie stwierdziliśmy, że to najlepszy wegetariański pasztet jaki jadłyśmy. Wszystko w nim totalnie grało: kroki przygotowania – dobrze i jasno opisane, smak – był w punkt, dodane zioła wyczuwalne i jak najbardziej przyjemne w odbiorze, oraz co najważniejsze dla pasztetów, konsystencja – ta była idealna, pasztet wyszedł wilgotny, nie rozwalał się i świetnie zachowywał się przy krojeniu. Brawa, wielkie brawa to jest naprawdę przepis ze smakiem i takie przepisy chcemy robić jak najczęściej J

 

Miejsce drugie

Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8362

Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i wołowiną – aaaaaa uwielbiamy takie turbo smaczne przepisy idealnie wykorzystujące produkty sezonowe, bardzo kompleksowe jeśli chodzi o ilość składników. Ta sałatka to tak naprawdę pełnie danie, które zawiera: pieczone mięso, pieczone warzywa sezonowe, soczewicę, świeżą kapustę świetnie dodającą tekstury i chrupkości. Jeśli nie jecie mięsa wystarczy zamienić pieczoną wołowinę na smażone tofu, zobaczycie ta sałatka Was pozytywnie zaskoczy. Jeśli wolicie wołowinę w wersji różowej zdecydowanie czas pieczenia powinien być krótszy, przy tej ilości mięsa powinno to być ok 20 -25 minut.

 

Miejsce trzecie

Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8440

Marchewkowe naleśniki z kremem jaglano – bananowym – co to są za naleśniki!!! Nikt z jury nie robił wcześniej naleśników na soku tym bardziej na soku marchewkowym. Byłyśmy bardzo ciekawe jaka będzie ich konsystencja i jaki będzie smak naleśników oraz czy krem jaglano-kokosowy będzie dobrym uzupełnieniem całości. Ciasto naleśnikowe wyszło dobrej konsystencji i bardzo smaczne. Krem zweryfikował całość, zdecydowanie dodanie 75 ml mleka kokosowego nie było wystarczające do uzyskania kremowej konsystencji. Finalnie dodałyśmy cały kartonik mleka czyli 200 ml i muszę powiedzieć, że to dało możliwość uzyskania idealnej do rozsmarowywania konsystencji. Całość naleśniki i krem, cudowne w smaku, dzięki daktylom i bananowi słodkie ale w zdrowy sposób, właśnie takich słodyczy chcemy i takie słodycze kochamy.

Przepisy wyróżnione:

Kalafiorowe tosty

Pudding z tapioki z karmelizowanym rabarbarem

Brownie z białą fasolą

Tomato bisque z sokim z jabłek i chipsami 

Pierś z kurczaka z warzywami, serem camembert i ziarnami

 

Kolejny wspaniały, wymagający konkurs na Wrzącej za nami. Po raz kolejny pokazaliście jaki jest w Was potencjał, nawet nie wiecie jak mnie to uskrzydla. Ci z Was którzy mnie znają dłużej wiedzą, że rozwój i pokonywanie własnych ograniczeń to coś co kocham najbardziej. Galeo , dziękuje za wspieranie rozwoju gotujących i za super nagrody. Poniżej pełna relacja zdjęciowa z sesji 🙂

Julita StrzałkowskaKonkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8266Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8288Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8300Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8304Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8329Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8398Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8414Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8262Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8376Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8436Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8484Konkurs z Galeo Wracamy z wakacji -8485

Julita Strzałkowska

Gotowanie jest dla mnie podążaniem za smakiem, jego odkrywaniem i utrwalaniem. Często gotuję intuicyjnie, zmieniam przepisy, dodaję inne składniki. Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, kiedy widzę ich najedzonych i zadowolonych czuję, że dostaję skrzydeł.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×