Zanim przejdę do omawiania naszej złotej trójki muszę napisać coś do wszystkich, którzy zgłosili swoje przepisy do konkursu. Wraz z Galeo jesteśmy Wam bardzo wdzięczni za podzielenie się z nami Waszymi smakami i pomysłami, jest to niezmiernie miłe, że mogliśmy je poznać, dziękujemy, jesteście wspaniali, wybór trzech przepisów finałowych i pięciu przepisów wyróżnionych nie był łatwy, trochę czasu nam to zajęło.
Miejsce pierwsze
Ziołowy pasztet z soczewicy i batata – jednogłośnie stwierdziliśmy, że to najlepszy wegetariański pasztet jaki jadłyśmy. Wszystko w nim totalnie grało: kroki przygotowania – dobrze i jasno opisane, smak – był w punkt, dodane zioła wyczuwalne i jak najbardziej przyjemne w odbiorze, oraz co najważniejsze dla pasztetów, konsystencja – ta była idealna, pasztet wyszedł wilgotny, nie rozwalał się i świetnie zachowywał się przy krojeniu. Brawa, wielkie brawa to jest naprawdę przepis ze smakiem i takie przepisy chcemy robić jak najczęściej J
Miejsce drugie
Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i wołowiną – aaaaaa uwielbiamy takie turbo smaczne przepisy idealnie wykorzystujące produkty sezonowe, bardzo kompleksowe jeśli chodzi o ilość składników. Ta sałatka to tak naprawdę pełnie danie, które zawiera: pieczone mięso, pieczone warzywa sezonowe, soczewicę, świeżą kapustę świetnie dodającą tekstury i chrupkości. Jeśli nie jecie mięsa wystarczy zamienić pieczoną wołowinę na smażone tofu, zobaczycie ta sałatka Was pozytywnie zaskoczy. Jeśli wolicie wołowinę w wersji różowej zdecydowanie czas pieczenia powinien być krótszy, przy tej ilości mięsa powinno to być ok 20 -25 minut.
Miejsce trzecie
Marchewkowe naleśniki z kremem jaglano – bananowym – co to są za naleśniki!!! Nikt z jury nie robił wcześniej naleśników na soku tym bardziej na soku marchewkowym. Byłyśmy bardzo ciekawe jaka będzie ich konsystencja i jaki będzie smak naleśników oraz czy krem jaglano-kokosowy będzie dobrym uzupełnieniem całości. Ciasto naleśnikowe wyszło dobrej konsystencji i bardzo smaczne. Krem zweryfikował całość, zdecydowanie dodanie 75 ml mleka kokosowego nie było wystarczające do uzyskania kremowej konsystencji. Finalnie dodałyśmy cały kartonik mleka czyli 200 ml i muszę powiedzieć, że to dało możliwość uzyskania idealnej do rozsmarowywania konsystencji. Całość naleśniki i krem, cudowne w smaku, dzięki daktylom i bananowi słodkie ale w zdrowy sposób, właśnie takich słodyczy chcemy i takie słodycze kochamy.
Przepisy wyróżnione:
Pudding z tapioki z karmelizowanym rabarbarem
Tomato bisque z sokim z jabłek i chipsami
Pierś z kurczaka z warzywami, serem camembert i ziarnami
Kolejny wspaniały, wymagający konkurs na Wrzącej za nami. Po raz kolejny pokazaliście jaki jest w Was potencjał, nawet nie wiecie jak mnie to uskrzydla. Ci z Was którzy mnie znają dłużej wiedzą, że rozwój i pokonywanie własnych ograniczeń to coś co kocham najbardziej. Galeo , dziękuje za wspieranie rozwoju gotujących i za super nagrody. Poniżej pełna relacja zdjęciowa z sesji 🙂
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.